23948sdkhjf

Når sønner arver fædrenes synder

Objektivt ansvar kan i praksis føles som alt andet end retfærdighed - især når gentagelses-virkningen går i arv og juraen er blind på mindst det ene øje.

Objektivt ansvar kan i praksis føles som alt andet end retfærdighed - især når gentagelses-virkningen går i arv og juraen er blind på mindst det ene øje.



Generationsskifter er ikke altid lige ud ad landevejen. Nuværende lovgivning omkring for eksempel det objektive virksomhedsansvar kan muligvis bidrage til at sætte en stopper for, at en planlagt og velovervejet virksomhedsoverdragelse inden for familiens rammer kan ske på økonomisk betryggende vilkår for næste generation. Spørgsmålet om gentagelsesvirkningen for for eksempel overlæs følger med, når virksomheden overgår til næste generation, er endnu ikke endeligt afklaret i retspraksis, men loven findes, og Vognmandsforretningen Mogens Jensen A/S, Tølløse, har problemet meget tæt inde på livet i øjeblikket.

- Vi begyndte for cirka tre år siden at planlægge et generationsskifte, siger Mogens Jensen, som er den, der har kæmpet kampen med myndighederne. Jeg var blevet 60 og min søn, Martin, var 40. Jeg ville godt have lidt frihed til selv at bestemme farten og opgaverne, og hvis Martin skulle nå at få noget ud af sin uddannelse og arbejdsindsats, skulle han overtage forretningen nu. Det var der, vi var, da vi fandt ud af, hvad det objektive virksomhedsansvar, og gentagelsesvirkningen, kunne få af betydning for vognmandsforretningens fremtid.

Ok at betale for sine fejl

- Vi blev hurtigt klar over, at det objektive ansvar med gentagelsesvirkningen, hvis den blev aktuel og fundet juridisk bindende, kunne få afgørende indflydelse på Martins fremtidsmuligheder med forretningen. Jeg vil godt lige understrege en vigtig ting. Jeg har ikke noget imod, at vi skal betale, hvis vi træder ved siden af. Det er kun rimeligt. Overtræder vi reglerne, skal vi have en over nakken. Men gentagelsesvirkningen er urimelig og unfair, og derfor ofrede vi både tid og penge på at få arrangeret et møde med justitsminister Lene Espersen, som vi håbede ville løse problemet.

- Det ligger cirka to år tilbage i tiden. Vi hyrede både revisor og advokat, og med hjælp fra dem og i samråd med DTL henvendte vi os skriftligt til justitsministeren to gange for at få et møde i stand, men fik begge gange afslag fra embedsmændene. Forklaring: sådan var loven, og den var der ingen grund til at ændre. Så vi hænger på den stadigvæk, også nu hvor Martin bliver administrerende direktør og virksomhedens ansvarlige leder. Hammeren falder med stor styrke, hvis en af chaufførerne uforvarende får mere top på skovlen, når han læsser grus, og bliver taget med overlæs, selvom vi skriftligt har indskærpet over for alle medarbejdere, at det er absolut forbudt at overskride lovbestemmelserne. Trods alle vore forholdsregler kan vi ikke garantere, at det ikke sker igen, og så kan bøden nemt løbe op i omkring 40.000 kroner i kraft af gentagelsesvirkningen.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078