23948sdkhjf

Transporten trodser beskæftigelses-tendenser

Den økonomiske afmatning sætter tydelige spor i beskæftigelsen. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede antal arbejdstimer er faldet med 2,4 procent i 3. kvartal 2003 sammenlignet med 3. kvartal 2002. Der blev i alt præsteret 986 mio. arbejdstimer i 3. kvartal sidste år. Den gennemsnitlige beskæftigelse er opgjort til 2.761.000 personer i 3. kvartal 2003 hvilket svarer til et fald på 1,1 procent i forhold til samme kvartal 2002.

Men transportsektoren trodser udviklingen.

Den gennemsnitlige lønmodtagerbeskæftigelse i transportvirksomhederne, post- og telekommunikation er øget med 9 procent i 3. kvartal 2003 sammenlignet med samme periode året før. Antallet af arbejdstimer er ligeledes øget med 9 procent.

Det er især de primære erhverv inden for landbrug, fiskeri og råstofudvinding, der har oplevet det største fald i beskæftigelsen. Alene i landbruget er antallet af arbejdstimer faldet med en femtedel ved en sammenligning med 3. kvartal 2002.

Men det drastiske fald i de primære erhverv kan ikke overgå industrien, hvis tallene ses i et lidt længere perspektiv.

Lønmodtagerne i industrien har siden fjerde kvartal 2001 haft det største beskæftigelsesfald med et fald på 8 procent i den gennemsnitlige lønmodtagerbeskæftigelse. I samme periode er antallet af arbejdstimer i industrien faldet med 19 procent.

Nedgangen i industrien skyldes ikke kun den økonomiske afmatning. Udflytningstakten af arbejdspladser - især inden for lavtlønsområdet betyder - til lande i Asien og Østeuropa med lavere lønomkostninger, stiger tilsyneladende markant. En stigning, der næppe vil blive mindre med udvidelsen af EU til maj.

Når transportsektoren trodser den almindelige erhvervsudvikling, så skyldes det nok dels, som DTL?s ordførende direktør Michael Svane konstaterede for nyligt, at transportbranchen er mindre konjunkturfølsom. Men den øgede samhandel med varer og halvfabrikata inden for industrien og den stigende anvendelse af underleverandører i udlandet bidrager markant til en øget efterspørgsel efter transportydelser.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062