23948sdkhjf

Svag dollar tynger europæisk opsving

En dollarkurs under seks kroner burde kaste tunge skygger over europæisk industris eksportudsigter på det amerikanske marked. Men økonomer i Jyske Bank mener, at væksten i USA er så stærk, at det vil trække Europa med opad.

- Det er ikke så meget dollaren, der er svag, men mere euro?en, der er stærk. Og det er naturligvis et problem for den europæiske eksport til USA. Som tommelfingerregel vil man normalt sige, at en vækststigning på en procent i USA vil smitte af på væksten i Europa med en halv procent. Men den høje euro-kurs svækker naturligvis den effekt markant. Men når man ser på ordrebøgerne i europæisk industri, så er der stigende efterspørgsel fra USA, siger økonom Kim Fæster, Jyske Bank.

Det er især investeringslysten i USA?s industri, der giver øget travlhed i europæiske virksomheder. Især i Tyskland, der står stærkt, når det gælder industrimaskiner.

Jyske Banks økonomer spår en vækstrate på 1,7 procent i Tyskland i 2004, mod nulvækst sidste år.

- Det betyder, sammen med en lav inflation og større købekraft på grund af euro-kursen, at der kommer gang i den tyske vækst, vurderer Kim Fæster og tilføjer:

- Der er flere europæiske helligdage, der falder i weekenden i år og det betyder, at der bliver flere arbejdsdage. I Tyskland giver det fire ekstra arbejdsdage og det alene giver en vækststigning på omkring et halvt procentpoint.


Europæisk konkurenceevne svækket

Forudsigelserne i Jyske Banks markedsbarometer følger i kølvandet på Danske Speditørers konjunkturbarometer. Væksten i USA nåede 2,9 procent sidste år og forventes at nå fire procent i år.

- Vi ser med stor tilfredshed på markedsbarometerets trend for 2004. Specielt er det glædeligt, at det største eksportmarked, Tyskland, synes at være ude af den lange stagnation. Det lover godt for stabiliteten i verdensøkonomien og dermed Danmarks økonomi, udtalte direktøren for Danske Speditører, vicedirektør Torben Holm, HTS, i Danske Speditørers nyhedsbrev.

Dollarfaldet er primært sket i forhold til euro, mens den kun i mindre grad har tabt værdi i forhold til de store asiatiske valutaer. Det betyder at Europa?s konkurrenceevne på det nordamerikanske marked er svækket i forhold til lande som Japan og Kina.

- Det er lidt af en træls klemme for Europa. Men investeringslysten i industrien, både i USA men også i lande som Japan og Kina, betyder, at der er øget efterspørgsel efter europæiske industriprodukter og det trækker i den rigtige retning, siger Kim Fæster, Jyske Bank.

Transport-sektoren, der i forvejen har vist sig at være mindre konjunkturfølsom, vil formentlig være en af de første brancher, der kan mærke opsvinget.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125