23948sdkhjf

Transportbranchens organisationer - Hvem gør hvad

Transport-erhvervet er repræsenteret af en række interesse-organisationer, som arbejder sammen, supplerer hinanden, overlapper hinanden, støtter hinanden og lejlighedsvis modarbejder hinanden. Nogle er helt selvstændige, andre er del af en større sammenhæng. Nogle er lidt af hvert.

Transport-erhvervet er repræsenteret af en række interesse-organisationer, som arbejder sammen, supplerer hinanden, overlapper hinanden, støtter hinanden og lejlighedsvis modarbejder hinanden. Nogle er helt selvstændige, andre er del af en større sammenhæng. Nogle er lidt af hvert.



Det kan lejlighedsvis være forvirrende både for brugerne og for omverdenen at hitte rede i de mange bogstaver - de foretrækker næsten alle at forkorte deres navn til tre bogstaver. Vi forsøger her, at bringe lidt klarhed over de forskellige organisationer, der er aktive indenfor landevejstransporten og har det tilfælles, at de arbejder seriøst for at varetage deres medlemmers - af og til modstridende - interesser. Vi ser på deres arbejdsopgaver og deres indbyrdes forhold - interaktionen.

Arbejdsgiverforeningen for Transport & Logistik (ATL):

Som arbejdsgiverorganisation har ATL ansvaret for rammelovgivningen, der styrer arbejdsforholdet mellem arbejdstager og arbejdsgiver.

Det gælder både i ind- og udland og omfatter overenskomster, ansættelsesret, arbejdsmiljø og ledelsesretten. Uddannelsesområdet ligger også hos ATL.

ATL har til formål at samle alle arbejdsgivere, der driver vognmands-, transport- og logistikvirksomhed for gennem godt samarbejde og fælles optræden at give medlemmerne arbejdsbetingelser og udviklingsmuligheder, som sætter dem i stand til at være konkurrencedygtige og lønsomme.

ATL, der har cirka 2,500 medlemmer og en samlet lønsum på 8,1 milliarder kroner, er medlem af Danmarks næststørste arbejdsgiversammenslutning, Handel Transport & Service, der igen indgår i Dansk Arbejdsgiverforening. ATL og DTL er søsterorganisationer og har delvis fælles bestyrelser.

Dansk Transport & Logistik (DTL):

Dansk Transport & Logistik er transporterhvervets brancheorganisation.

DTLs hoved-formål er at varetage det danske transport- og logistikerhvervs erhvervspolitiske og erhvervsøkonomiske interesser, at skabe størst muligt kendskab til og forståelse for transport- og logistikerhvervets samfundsmæssige betydning og dermed sikre det bedst mulige omdømme for erhvervet samt medvirke til at styrke og fremme sammenholdet mellem vognmands-, transport- og logistikvirksomheder. DTL fokuserer på politisk indflydelse, synlighed og udvikling og samler de danske vognmænds erhvervspolitiske interesser omkring disse temaer samt yder service for medlemmerne på en lang række områder. DTL har 3.950 transportvirksomheder som medlemmer, der tilsammen råder over 23.500 lastbiler og beskæftiger 28.500 heltidsbeskæftigede medarbejdere. Medlemsvirksomhedernes samlede lønsum ligger på 8,4 milliarder kroner. DTL og ATL er søsterorganisationer med delvis fælles bestyrelser.

Kredse og specialforeninger

DTL har i dag 15 kredse med i alt 30 lokalforeninger. Under DTL ligger i øvrigt specialforeningerne og ERFA-Grupperne for affald, Danske Fragtmænd, den ret nyetablerede Specialforening for Logistik og Distribution, Kran-Blok ERFA-Gruppen, Dansk Møbeltransport Forening, International Transport Danmark (ITD), Foreningen af Danske Langtursvognmænd (FDL), ERFA-Gruppen for Transport af Levende Dyr.


International Transport Danmark (ITD):

ITD er specialforeningen for internationale transportvirksomheder (eksportvognmændene)og er tilsluttet DTL.

ITD's idégrundlag er at varetage og fremme de omkring 400 medlemsvirksomheders økonomiske, faglige og kollegiale interesser, at repræsentere dem, at være møderum, at sikre medlemmerne de bedst mulige betingelser for udøvelsen af deres erhverv, at bistå de enkelte medlemmer med løsning af problemer, som måtte opstå i forbindelse med udøvelsen af transport- og/eller logistikvirksomhed og tilbyde kommercielle ydelser. Det er organisationens vision at være et klart brand og danske transportvirksomheders foretrukne servicepartner på alle de områder, hvor virksomhederne har et behov, og hvor det er muligt at dække disse i form af serviceydelser og produkter, at fremme medlemsvirksomhedernes konkurrenceevne og på den mest hensigtsmæssige måde bidrage til værditilvæksten i samfundet. ITD indgår i DTL og den og dens medlemmer er forpligtet af DTLs vedtægter.

FDE Service Partner A/S

Siden 1981 har det ITD-ejede FDE specialiseret sig i at udvikle målrettede serviceløsninger til transport-, bus- og handelsvirksomheder.

80 medarbejdere servicerer over 9.000 kunder fra omkring 34 europæiske lande på en lang række forskellige sprog. FDE tilbyder alt fra momsrefusion over bogførings-, forsikrings- og teleservice til ruteplanlægnings- og flådeovervågningsværktøjer samt fællesindkøb.

Foreningen af Danske Langtursvognmænd (FDL):

FDL er en specialforening under DTL

FDL varetager medlemmernes interesser på det organisatoriske område via samarbejdet med DTL, kredsrepræsentation, uddannelses-råd og myndigheder. På det økonomiske område tilbyder FDL rabataftaler, på for eksempel olie, og andet relevant. FDL arbejder med organisationsforhold, overens-komstforhold, forsikringsforhold, teknisk rådgivning, transport lovgivning, uddannelse og transport af farligt gods og har oprettet interessegrupper inden for trucking, Skandinavien, nationale forhold og Sydeuropa. FDLs cirka 170 medlemsvirksomheder stod i 2002 for en samlet lønsum på 250 millioner kroner.

Danske Speditører:

Foreningen har næsten 95 år på bagen

Danske Speditører har cirka 220 medlemsvirksomheder med omkring 13.000 ansatte, og med en årlig lønsum på 22 mia er Danske Speditører en væsentlig brik i transport-erhvervet. Foreningen, der består af tre regioner med i alt ni lokalforeninger, har som hovedformål at varetage medlemmernes interesser over for myndigheder, organisationer og pressen på nationalt og internationalt plan. Foreningen arbejder for udvikling af speditionserhvervet og at sikre erhvervet fornuftige konkurrencevilkår, blandt andet gennem information og uddannelse. Speditionsfaglige og politiske spørgsmål behandles i sekretariatet, juridiske spørgsmål hører under juridisk afdeling, og foreningens undervisningsmæssige forpligtelser varetages af Uddannelsesafdelingen. Danske Speditører har fagudvalg inden for ni specialområder. Danske Speditører er medlem af HTS-I.

Handel, Transport & Service (HTS):

Hovedorganisationen HTS samler mere end 10.000 virksomheder og 90 branche-foreninger.

Det gør HTS til Danmarks næststørste erhvervs- og arbejdsgiverorganisation.

Foreningens hovedformål er at øge den politiske indflydelse for handel, transport og serviceerhvervet gennem udarbejdelse af analyser, debatoplæg og forslag til bedre love. HTS tilbyder udover de gængse serviceydelser sine medlemsvirksomheder frihed til at vælge medlemskab af arbejdsgiverforeningen, interesseorganisationen, eller begge dele. HTS, der indgår i et europæisk og internationalt netværk, er opbygget som en koncern, hvor HTS håndterer overordnede opgaver, der er fælles for alle medlems-virksomheder. Ansvar for håndtering af erhvervsinteresserne ligger hos HTS Interesseorganisation (HTS-I), der udover at arbejde med de erhvervspolitiske interesser tilbyder medlemmerne en række juridiske, merkantile og administrative serviceydelser.

Arbejdsgiver-siden

Arbejdsgiverinteresser for flere end 6.000 medlemsvirksomheder varetages af HTS Arbejdsgiverforening (HTS-A), der forhandler, fornyr og administrerer medlemsvirksomhedernes overenskomster samt arbejder for et effektivt arbejdsmarked, gode uddannelsesforhold og et gunstigt erhvervsklima. For at sikre maksimal indflydelse på de beslutninger, der har betydning på lokalt og regionalt plan, er der oprettet otte regionale HTS-A råd. ATL og Danske Speditører har været medlem af henholdsvis HTS-A og HTS-I siden starten i juni 2001, mens DTL trak sig til de endelige forhandlinger og indtil videre står uden for.


Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD)

SiD - er Danmarks næststørste fagforbund

Specialarbejderforbundet er udover at være blandt de ældste organisationer med mere end 100 år gamle rødder Danmarks næststørste organisation med 325.250 medlemmer (oktober 2002). Grundstammen i forbundet er 288 lokalafdelinger. SiDs medlemmer fordeler sig på industrigruppen (123.000), bygningsarbejdere og offentlige servicearbejdere (101.800), transport- og servicegruppen (76.200) og gartneri-, landbrug-, og skovbrugsgruppen (24.050), og arbejdet centrerer sig om hovedområderne, godstransport, persontransport, lager- og stilladsarbejdere. Overenskomster med HTS-A og ATL omfatter henholdsvis 9.000 firmachauffører, lager- og havnearbejdere, og 21.000 chauffører, lagerarbejdere, renovationsarbejdere, eksportchauffører og flyttefolk.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064