23948sdkhjf

Her kører lastbilen allerede selv

Vi behøver ikke vente i årevis på at se selvkørende lastbiler på offentlig vej. De er allerede en realitet i USA, med nogle prototyper baseret på Freightliner Cascadia-platformen. Class 8-langturslastbilerne, der er bygget af Daimler Truck North America, er udstyret med selvkørende niveau 4 og gennemgår for tiden felttest under virkelige driftsforhold på amerikanske Interstate Highways omkring Albuquerque i den amerikanske stat New Mexico.

Albuquerque er hovedkvarteret for Torc Robotics, et selskab som blev en del af Daimler Truck i 2019. Torc udvikler softwaren, integrerer og samler input fra forskellige sensorer, såsom kameraer, lasere, radarer og lidarer, for at muliggøre sikker automatiseret kørsel på motorveje i meget tæt trafik. En lidar er en enhed, der måler afstanden fra et objekt ved hjælp af en laserstråle og returnerer tredimensionel information i høj opløsning om det omgivende miljø.

På motorvejen med 65 mph

Valideringstestene finder ikke sted i lukkede områder, men på flersporede motorveje med en standard trækker/trailer-kombination på 36 ton totalvægt med den maksimalt tilladte hastighed ’over there’ på 65 miles i timen (lige knap 105 km/t).

Af sikkerhedsmæssige årsager er en ”menneske-chauffør”, bistået af en Torc Robotics-ingeniør, altid klar til at tage fuldstændig kontrol over vogntoget, hvis der opstår en farlig situation. Denne chauffør har også en afgørende rolle i at give softwarespecialisterne feedback til at programmere den indbyggede computer i overensstemmelse med en forsigtig, sikker og brændstofbevidst kørestil uden hårde opbremsninger og hårde accelerationer.

Hvorfor i USA?

Daimler Trucks’ beslutning om at henlægge udviklingen af selvkørende lastbiler til USA baserer sig på flere årsager. For det første har de amerikanske stater det mest forgrenede og omfattende motorvejsnet på verdensplan, og hastighedsforskellen mellem lastbiler og personbiler er ikke så stor som i EU. Desuden er de amerikanske motorveje et mere ”struktureret miljø” end et byområde. Der er flere baner i samme retning, og det er nemmere at forudsige, hvor biler skal hen.

I dette miljø kan den selvkørende Freightliner Cascadia håndtere de fleste trafiksituationer: vognbanesammenlægninger, sammenfletning i trafikken fra en rampe, vognbaneskift og nedbremsning eller accelleration. Den amerikanske lovgivning er også gunstig, da den eneste samarbejdspartner til lastbilfabrikanterne er det amerikanske transportministerium (Dot), som arbejder proaktivt for at lette introduktionen af tekniske innovationer.

Desuden betragtes selvkørende lastbiler som et lovende svar på nogle af de udfordringer, man oplever på det amerikanske marked – nemlig et fortsat, konstant voksende behov for transport (en vækst på 30% forventes frem mod 2030), samt en øget mangel på lastbilchauffører.

Ifølge brancheorganisationen American Trucking Association var der i 2022 gennemsnitligt 78.000 ledige chaufførjob i USA – og dette antal forventes at være mere end fordoblet til 160.000 i 2031. Det skyldes blandt andet, at en stor andel af de nuværende chauffører går på pension inden for de nærmeste år, og branchen har ikke formået at løfte andelen af kvinder i chaufførfaget, som pt. udgør 8%.

Hub til hub

Daimler Truck har fokuseret på en helt konkret ”business case”, hvor gevinsten ved selvkørende lastbiler vil komme til deres ret: at forbinde et logistikcenter med et andet (hub-to-hub) langs en motorvej. Når lastbilen ankommer til destinationshubben, overtager en ”rigtig” chauffør styringen og fører lastbilen til det endelige aflæsningssted.

I marts 2022 oprettede Torc Robotics et særligt rådgivende udvalg – TAAC, Torc Autonomous Advisory Council – med førende virksomheder i den amerikanske logistiksektor, såsom Schneider, Covenant Logistics, Penske Truck Leasing og Ryder System, for bedre at forstå de udfordringer, de står over for. TAAC skal give nyttig vejledning til Torc i arbejdet med integrere de selvkørende lastbiler i det daglige fragtnetværk og at tackle udfordringer, når de forlader motorvejen.

Målet er at introducere lastbiler på selvkørende niveau 4 i almindelig drift i 2030. Platformen, der bruges til at udvikle løsninger til autonom kørsel, er den markedsledende Freightliner Cascadia. Med en årlig salgsvolumen på omkring mellem 85.000 og 100.000 enheder er det den bedst sælgende Class 8-trækker i USA. I 2022 havde Freightliner en markedsandel på 42% i det tunge segment, som nåede en samlet salgsvolumen på mere end 254.000 køretøjer for hele året (sammenlignet med omkring 222.000 enheder i 2021).

Sikkerhed frem for alt

Af sikkerhedsmæssige årsager har den eksperimentelle Cascadia mange ekstra systemer, der som sådan ikke er strengt nødvendige. Der er således ”overflødige” (og uafhængige) systemer til lastbilens bremser, styretøj, datanetværk (CAN-Bus) og håndbremse. Især det primære og sekundære EBS-system spiller en nøglerolle i at bremse lastbil og trailer på en pålidelig og forsvarlig måde. Skulle den primære EBS støde på kritiske fejl, vil den sekundære EBS tage over, og ligeledes er der to servomotorer til elektronisk at operere styretøjet. Skulle den ene – mod al forventning – svigte, kan den anden enhed overtage fuldstændigt for at bringe køretøjet til et sikkert stop. Endelig er cybersikkerhed af ekstra afgørende betydning i udviklingen af selvkørende lastbiler. Det siger sig selv, at et hackerangreb kan være katastrofalt, og dette felt er også en absolut top-prioritet hos Torc-ingeniørerne.

Selvom Daimler Truck North America ikke vil afsløre nogen konkrete tal for det forventede salg af selvkørende lastbiler i fremtiden, så er deres prognose, at autonome køretøjer vil stå for hele 6% af den samlede fragtvolumen i USA ved udgangen af dette årti.

Original tekst: Gianenrico Griffini

Dansk bearbejdelse: Rasmus Haargaard

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094