23948sdkhjf

DI: Ja til overenskomsterne er godt for Danmark

Forligsmanden har i dag offentliggjort det samlede resultat for urafstemningen på det private arbejdsmarked. Stemmeprocenten blev 59,3 og det blev et stort ja til overenskomstresultaterne med hele 79 procent ja-stemmer.

- Det er først og fremmest en vigtig dag for Danmark. Selv i en historisk vanskelig tid med høj inflation, krig i Europa, truende økonomisk tilbageslag og mangel på arbejdskraft er det lykkedes ansvarlige parter i fællesskab at sikre to års afgørende stabilitet på arbejdsmarkedet. Det skaber et stærkt fundament under både samfundet og erhvervslivet i de kommende år, siger administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

Han glæder sig over, at spådomme om storkonflikt nu er manet til jorden.

- Det har ingenlunde været et let forløb, men det lykkedes at finde det svære balancepunkt, som nu har resulteret i et klart ja. Det vidner om, at både arbejdstagere og arbejdsgivere har evnet at hæve blikket over egne interesser for i samarbejde at tage ansvar for hele samfundet, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Vi må samtidig ikke glemme, at overenskomstresultatet ingenlunde er en gratis omgang. Lønstigningerne kan blive en hård belastning for en del virksomheder – især dem, der har en stor andel lønudgifter i budgettet, fortsætter Lars Sandahl Sørensen.

Mange perspektiver i resultatet

Lars Sandahl Sørensen er dog tilfreds med resultatet af forhandlingerne. Og han fremhæver de mange aftaler om bredere samfundsspørgsmål i det historisk store gennembrudsforlig.

- Det er vigtigt at huske på, at overenskomster ikke kun handler om økonomiske forhold. Jeg er tilfreds med, at vigtige dagsordener som videreuddannelse, lærlingeforhold, arbejdsmiljø og barsel også fylder meget i forligene. Eksempelvis er løn under fire ugers ekstra barsel - herunder to øremærket til mænd - et stort skridt frem for danske familier, siger Lars Sandahl Sørensen.

Årets forhandlinger i de forskellige brancher, der kommer i halen på gennembrudsforligene, er resulteret i forlig for hele 99 procent af medarbejderne. Det er med til at øge stabiliteten på arbejdsmarkedet i en turbulent tid.

- Det er glædeligt, at DI fik rekordmange af egne aftaler igennem i cirka 200 brancheområder. Også i byggeriet, som ellers tidligere har været problematisk at forhandle hjem, landede parterne en balanceret aftale, som begge sider var tilfredse med. Tilfredsheden i aftalerne forklarer også det klare samlede ”ja” fra medarbejderne, siger Lars Sandahl Sørensen.

Medlemmerne har nu med et massivt ja tilkendegivet tilfredshed med overenskomstresultaterne, og Danmark kan nu se frem til to år med ro på arbejdsmarkedet. Anderledes ser det ud i landene omkring os.

- Det positive forløb og resultat viser styrken i de danske overenskomstforhandlinger. Se på lande som Frankrig, Tyskland og England, der oplever store uoverensstemmelser med voldsomme demonstrationer i gaderne. I Danmark kan vi ranke ryggen, fordi vi trods en svær situation i fællesskab er kommet ansvarligt videre med stabile forhold på arbejdsmarkedet. Det lover godt for Danmarks udvikling i de kommende år, siger Lars Sandahl Sørensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064