23948sdkhjf

Billigere energi får inflationen til at falde

Lave fragtrater til søs trækker dansk eksport ned.

Inflationen i Danmark var 6,7 pct. i marts. Det er lavere end i februar, hvor inflationen var 7,6 pct. Det er hovedsageligt lavere priser på el, gas og brændstof, der får inflationen til at falde.

Det skriver Dansk Erhverv.

Det er en kærkommen nyhed for de danske forbrugere, at inflationen fortsætter med at aftage, men inflationen er fortsat alt for høj. Det underliggende prispres har bidt sig fast på et alt for højt niveau, der er meget højere end de 2 pct., som vi drømmer om, skriver seniorøkonom Kristian Skriver i Dansk Erhvervs nøgletalsnyt.

For lidt vind i eksport-sejlene

I Danmark fortsætter eksporten med at falde i februar. Det er primært søfarten, der trækker ned, fordi fragtraterne er faldet. På plussiden tæller, at den danske industriproduktion fortsat stiger pænt.

Det er især medicinalindustrien, der trækker fremgangen.

- Det er ganske enkelt en imponerende vækst, som medicinalindustrien præsterer i øjeblikket. Danskproduceret medicin er blevet en stor succes i udlandet. Medicinalindustrien er en stor og enestående succeshistorie, der er blevet en helt store motor for dansk økonomi, skriver Kristian Skriver.

Seniorøkonomen vurderer, at der fremadrettet er udsigt til, at inflationen vil falde yderligere i løbet af 2023. Det skyldes især, at energipriserne er faldet fra et meget højt niveau og forsyningssikkerheden er styrket

Fremadrettet er der udsigt til, at inflationen aftager yderligere i resten af 2023. Først og

fremmest er energipriserne faldet fra et meget højt niveau, fordi der er større forsyningssikkerhed og energiforbruget er faldet.

Samtidig er det store globale pres på forsyningskæder aftaget, mens også fragtraterne er faldet kraftigt, hvilket gør det billigere at producere varer. Desuden har centralbankerne verdenen over hævet renterne markant, og det vil på sigt få lagt en dæmper på inflationen.

Stor usikkerhed

Kristian Skriver tager dog forbehold for prognosen.

- Det bør dog nævnes, at usikkerheden er ekstraordinær stor. Den voldsomt høje inflation

vidner om, at inflationsprognoserne har været for optimistiske. Energipriserne steg markant mere end frygtet og det underliggende prispres har været større end ventet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078