Olieprisen er faldet med mere end 10 procent på en uge
I sidste uge lå olieprisen lige i underkanten af den grænse på 100 dollar pr. tønde, som den ellers ikke havde krydset i mere end et år.
Men i dag er olieprisen igen nede omkring 86 dollar, efter at den er faldet med næsten 11 procent den seneste uge.
Det er godt nyt for de danske forbrugere, som ikke kun kan se frem til billigere benzin og diesel, men som også kan glæde sig over, at råvarepriserne på en række forbrugsgoder dermed holder sig i ro.
Når olieprisens himmelflugt ser ud til at være bremset for nu, skyldes det ifølge seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank, at både renter og dollaren fortsat stiger.
- Højere renter trækker aktivitet ud af den globale økonomi, og en stærkere dollar gør olieprisen dyrere, fordi olien afregnes i dollar.
- På et tidspunkt rammer vi en usynlig skillelinje, hvor investorerne vurderer, at prisen på olie er for høj. Den skillelinje har vi i første omgang ramt nu, lyder hans vurdering.
Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, er af samme opfattelse. Han hæfter sig ved nøgletal fra USA, der viser, at efterspørgslen på benzin er faldet markant den seneste måned.
- Stigende priser har haft en forbrugseffekt, hvilket er helt naturligt i det køreglade USA. Investorerne frygter, at en amerikansk recession kan være rykket lidt tættere på, siger han.
Begge økonomer forventer, at benzin- og dieselpriserne i Danmark i den kommende tid vil falde i takt med oliepriserne.
Når olieprisen er steget de seneste måned, hænger det blandt andet sammen med, at lande som Saudi-Arabien og Rusland har skåret ned på produktionen i et forsøg på at fremtvinge højere priser.
/ritzau/