23948sdkhjf

Svenske toldere fandt rekordstore mængder narko i 2023

Mængden af narkotika, som opsnappes af svenske toldere, slog i 2023 alle rekorder. Helsingborgs containerhavn spiller en central rolle for narkosmuglerne

Mængden af narkotika, der blev beslaglagt ved Sveriges grænser, steg til over det dobbelte i 2023 i forhold til året inden.

I alt blev der beslaglagt 11 ton narkotika i Sverige sidste år. Året før snuppede tolderne 5,2 ton ulovlige stoffer. 

Det meddeler det svenske toldvæsen, Tullverket, onsdag.

I Sydsverige finder de svenske toldere særligt stoffer i havnen i Helsingborg, hvor der sidste år bl.a. blev beslaglagt store mængder kokain.

Omfattende og avanceret

Det er især mængden af cannabis, amfetamin og kokain, der bliver fundet mere af.

Også antallet af beslaglæggelser er fra 2022 til 2023 fordoblet, viser tal fra Tullverket.

- Det er en omfattende og avanceret aktivitet, vi møder. Det gør, at vi har foretaget exceptionelle beslaglæggelser i 2023. Det savner historisk modstykke, siger Charlotte Svensson, generaldirektør for Tullverket på et pressemøde onsdag.

Alene mængden af cannabis, der blev beslaglagt sidste år, er over tre gange så høj som i 2022. Mængden er steget fra 2.285 kg. til 7.187 kg.

Størstedelen af den beslaglagte kokain, der kommer til Sverige, findes skjult i containere med frugt og grønt fra Ecuador. 

De helt store fangster

I 2023 var der også flere af de helt store fangster, hvor tolderne finder over 100 kg. narkotika.

I 2022 var der otte store fangster, sidste år var der 31. 

- Vi skal ikke bare nøjes med at stoppe partierne af narkotika, men hele tiden forsøge at nå længere i vores efterforskninger for at komme frem til lederne af de kriminelle netværk, siger Per Westberg, chef for Tullverkets kriminalafdeling, i en pressemeddelelse.

- Sidste år slog vi 21 kriminelle netværk ud, og i alt blev 225 mennesker dømt for grove forbrydelser til i alt 824 fængselsår på baggrund af vores efterforskninger.

Tullverkets opgørelse for 2023 viser også, at der bliver beslaglagt færre våben ved de svenske grænser.

Der bliver dog fortsat smuglet startvåben og gasvåben, som kan købes lovligt i Europa og let bygges om til rigtige våben.

/ritzau/TT

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068