23948sdkhjf

3F går i flæsket på Dao: Lokker rumænere med falske løfter

3F kritiserer budfirmaet Dao for at lokke rumænerne til Danmark under falske forudsætninger

Udenlandske bude i hundredvis bliver lokket til Danmark med løfter om god timeløn og et godt job hos pakke-, avis- og budtjenesten Dao. Men ni ud af ti stopper igen efter kort tid, fordi løfterne om timeløn ikke holder, og natarbejdet er barskt.

Nogle er blevet invalideret i ulykker. Andre er brudt sammen. Andre igen fortæller, at de må bruge grøftekanter og haver som toilet for at nå ruten.

Det viser Fagbladet 3F’s undersøgelse af arbejdsforholdene blandt budene hos Dansk Avis Omdeling (Dao). Dao er ejet af JP/Politikens Hus, Berlingske Media og Jysk Fynske Medier.

Gennem det seneste år har Fagbladet 3F været i kontakt med 39 nuværende og tidligere bude hos Dao. De tegner samstemmende et billede af et usselt arbejdsliv med et arbejdstempo så højt, at det går ud over helbredet.

"Overraskes" over jobbet

Daos administrerende direktør Hans Peter Nissen bekræfter, at 9 ud af 10 bude stopper efter kort tid. Og at de oftest forlader jobbet grundet utilfredshed med lønnen og arbejdsforholdene.

- Det er korrekt, at hvis vi ansætter 100 omdelere, så er der kun ca. ti tilbage efter et år. Vi oplever især, at en ny omdeler “overraskes” over jobbet og hurtigt stopper i den periode af året, hvor det er mørkt, koldt og vådt, siger Hans Peter Nissen.

Et flertal af de 39 bude, Fagbladet 3F har været i kontakt med, har ikke fået den løn, de var blevet stillet i udsigt. Netop lønnen var den afgørende grund til, at de rejste fra deres familie og hjemland for at arbejde hos Dao, fortæller de.

I annoncer på facebook lokker Dao med en timeløn på mellem 139 og 144 kroner i timen. Men i virkeligheden er der ingen fast timeløn. Lønnen er en akkordløn, der afhænger af, hvor mange pakker og breve buddet deler ud.

Blev lovet 144 - fik kun 82

Det tidligere bud Adam Lastowski fra Polen fortæller, at han blev lovet 144 kroner i timen. Men hans lønseddel for tre ugers arbejde viste, at hans timeløn lå på højest 82 kroner før skat.

- Det var som at blive slået i ansigtet, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, Aalborg Universitet understreger, at hvis DAO lover migrantarbejdere en timeløn på omkring 140 kroner i timen, inden de rejser til Danmark, men så kun giver en løn på 60, 90 eller 130 kroner, når de starter i jobbet, minder det om løntyveri.

– Løntyveri er niveauet værre end social dumping, siger han.

Formand for 3F Transport Jan Villadsen pointerer, at når kun 10 procent kan klare jobbet, er det et bevis på, at der er noget rivende galt.

- De lokker dem (rumænerne, red.) op fra den ene ende af Europa til den anden på falske forudsætninger. Hvis lønnen var 144 kroner som lovet, og der var ordnede forhold, var de jo blevet hos Dao, siger Jan Villadsen.

Mindsteløn

Daos administrerende direktør Hans Peter Nissen siger, at Dao garanterer nye omdelere en mindsteløn i de første uger af deres ansættelse, mens de er under oplæring.

– Derfor mener vi, at det er korrekt at annoncere med en timeløn, siger han.

Arbejdet som pakke-, post- og avisbud hos Dao foregår typisk om natten på et af Daos 45 depoter, hvor der arbejder cirka 900 bude.

Budene møder ind mellem klokken et og to om natten og pakker deres scootere og biler med pakker og aviser. Aviserne skal på hverdage senest være leveret mellem klokken 6.30 og klokken 7.

Flere bude fortæller til Fagbladet 3F, at de har været nødt til at bruge grøftekanter og buske, når du skulle på toilettet. I et mailsvar skriver Hans Peter Nissen, at budene altid er velkomne til at køre tilbage til depotet, hvis de skal på toilettet.

Dårlig sikkerhed

Flere bude, Fagbladet 3F har interviewet, er kommet til skade efter styrt på deres Dao-scooter og kritiserer sikkerheden.

I et mailsvar skriver Hans Peter Nissen blandt andet, at køretøjerne kun må benyttes til distribution, hvis de er lovlige og vedligeholdt. Han er ikke bekendt med, at der er bude, der er sendt ud for at omdele på uforsvarlige køretøjer. 

- Dao har overenskomst med 3F, og budene har mulighed for at gøre indsigelse mod lønnen, hvis de mener, den er for lav.

Men flere budene siger, at de ikke reelt har muligheden, da mange frygter at blive fyret, hvis de brokker sig.

Sidste år havde Dao et overskud på 49 millioner kroner. Daos ledelse kalder i årsrapporten resultatet for “meget tilfredsstillende”.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172