23948sdkhjf

DGNB Guld til 40.000 m² logistikcenter for FTZ

Det nye hovedsæde for FTZ går efter at blive DGNB Guld-bæredygtighedscertificeret. Med noget nær 40.000 m² areal bliver det et af de første til at opnå Guld bl.a. takket være totalentreprenør BASE Erhverv.

FTZ, der leverer autodele og værktøj til hele autobranchen, er ved at opføre nyt domicil og hovedsæde på ca. 40.000 m² på Fyn. Ambitionen har fra start været klar: en DGNB Guld-certificering. Det bliver et af de første logistikcentre i denne størrelse, der opnår karakteren Guld.

Hvilke indsatser gør man sig, og hvor sætter man ind for at opnå denne certificering?

For at komme i mål har bygherre, arkitekter og totalentreprenøren BASE Erhverv indgået i en tidlig involvering, der baserer sig på tæt samarbejde, åben dialog og fælles problemløsning – også i projektets spæde start.

”Projektet skal opfylde både aktuelle og fremtidige behov for lagerkapacitet og logistikoptimering. I den proces har vi sammen skabt et moderne, bæredygtigt og effektivt logistikcenter, der løser alle behov nu og i årene fremover. I forhold til det konkrete ønske om en DGNB Guld-certificering har vi bidraget med fokus på, hvilke indsatsområder der giver bedst mening for netop dette byggeri”, siger Kennet Gregersen, projektchef hos BASE Erhverv.

Det har bl.a. omfattet:

Ovenlys
Med i alt 256 ovenlys, som er fordelt ud over tagfladen, har man så meget ovenlys, at det svarer til hele 7% af gulvarealet. Det sikrer et godt dagslys og dermed også behageligt indeklima.

Kalkstabiliseret jord
Tidligt i projektet blev den rigtige jordbalance fundet, hvorved man genbruger råjorden og blot kalkstabiliserer den. På den måde har man undgået at køre råjord væk og tilføre sand og grus udefra – og dermed sparet på CO2-udledning fra kørslen.

Materialevalg
Alle materialer er nøje udvalgt, så de har det mindst mulige CO2-aftryk. Allerede inden byggeriet gik i gang, har man rekvireret datablade på hvert enkelt produkt, så der er fuld gennemsigtighed omkring oprindelse, CO2-aftryk mm.

Affaldshåndtering
Til affaldshåndteringen har man indgået et samarbejde med et specialiseret containerfirma, der nærmest har etableret, hvad der minder om en hel genbrugsplads på byggesitet. Alt bliver sorteret helt ned i detaljen. Der er kun én part, som håndterer affaldet - og dermed er der fuld dokumentation for fx graden af sortering og den videre ekspedition af affaldet.

Et plus for slutbruger
Hvad angår selve brugen af bygningen, er der også tænkt parametre ind, som skaber plus i DGNB-karakterbogen. Det handler bl.a. om kunst på væggene, grønne planter, et godt, ventileret indeklima, infoskærme for at højne brugeroplevelsen og ekstra træer og buske ude i terrænet – rart for øjet, der ser, og dyrelivet, der lever her.

Ren matematik med DGNB
Hos BASE Erhverv har man som totalentreprenør gjort et stort stykke arbejde for at finde, specificere og registrere alt fra materialer til arbejdsprocesser, så man kan sikre, at FTZ-hovedsædet opnår DGNB Guld.

”Alt, hvad vi har gjort, registreret og dokumenteret, indgår i den store DGNB-matrix og tæller op eller ned i det samlede regnskab. Det er ren matematik. For eksempel høster vi gode point på de mange ovenlys, ligesom vores evne til at minimere brugen af miljøbelastende materialer og genanvendelsen af råjorden også tæller meget positivt. Vi ved præcist, hvilke point vi skal nå – for at kunne få DGNB Guld-certificeringen, og det kommer vi til at lykkes med”, siger Kennet Gregersen.

Hos FTZ er man meget tilfreds med samarbejdet og resultatet, der er ved at tage form.

”Processen og samarbejdet med BASE Erhverv har væres særdeles positivt. Der har været gensidig tillid – og udfordringer med bl.a. store mængder regn og frost er løst i fællesskab”, tilføjer Michael Gadegaard, adm. direktør hos FTZ.

Faktaboks

FTZ’s nye domicil og logistikcenter er et af de største byggeprojekter i Assens Kommune. Det fordeler sig på 39.505 m², hvoraf lagerfaciliteter udgør 33.000 m² med bl.a. et 20 meter højt shuttlelager og to manuelle lagre samt 6.000 m² administrationsbygning fordelt på tre plan. Logistikcentret skal fungere som knudepunkt for FTZ’s distribution af autodele og værktøj i hele landet. Projektet blev igangsat i 2023 og forventes færdigbygget i 2025.

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109