Ny rapport: Eksporten har aldrig været højere
Eksporten for SMV'ere nåede i 2020 op på 194,6 milliarder kroner. Det udgjorde 27 procent af den samlede vareeksport og er det højeste niveau nogensinde. Derudover er væksten fortsat ind i 2021, hvor SMV'erne har haft tocifrede vækstrater i de største SMV-eksportvaregrupper i forhold til 2020.
- Små og mellemstore virksomheder har afgørende betydning for erhvervsudviklingen og beskæftigelsen i Danmark, så det glæder mig, at de har klaret sig så godt. Særligt i lyset af de svære vilkår under COVID-19, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
Eksportfremgangen har særligt været markant til Tyskland, USA og Kina, og det glæder også udenrigsministeren.
- Det er alle tre lande med stort potentiale i de kommende år, så det er positivt, at de små og mellemstore virksomheder får godt fat på de markeder, siger Jeppe Kofod.
Hovedresultater fra rapporten:
- Vareeksporten fra danske SMV'er var i 2020 194,6 mia.kr. og udgjorde ca. 27 pct. af den samlede vareeksport.
- I 2020 steg SMV'ernes vareeksport 0,7 pct. i forhold til 2019. I samme periode faldt de store virksomheders vareeksport ca. 6,5 pct. Danmarks samlede vareeksport faldt 4,6 pct. i 2020.
- Væksten i 2020 i SMV'erens vareeksport skyldes især Tyskland, USA og Kina, som også relativt steg mest i forhold til 2019.
- Største varegrupper for SMV-eksporten i 2020 var forskellige typer maskiner og tilbehør, forarbejdede varer, metalvarer samt fisk, krebsdyr, bløddyr og varer deraf. Størst vækst var i kategorien elektriske maskiner og apparater samt tekniske og videnskabelige instrumenter, mens største fald var i kategorierne maskiner og -tilbehør til industrien samt beklædningsgenstande og -tilbehør.
- I de tre første kvartaler af 2021 er SMV-vareeksporten vokset 8,7 pct. i forhold til samme periode i 2020. SMV-eksporten af møbler er vokset mest med 19,1 pct. efterfulgt af metalvarer med 17,2 pct.
- SMV'erne har i de første tre kvartaler af 2021 stået for ca. 1/3 af den samlede vækst i vareeksporten.
Note: Opgørelsen omfatter kun vareeksporten og kun den del af vareeksporten, som krydser dansk grænse.
Kilde: Udenrigsministeriet
Skal sikre de bedste betingelser
De største eksportmarkeder for SMV'erne er fortsat nærmarkederne i Tyskland, Sverige og Norge. Det er en naturlig følge af, at landene ligger tæt på Danmark, og det understreger vigtigheden af, at danske SMV'er fortsat har godt fast i nærmarkederne. Desuden er det positivt, at SMV'erne efter flere års tilbagegang nu har fastholdt deres eksport til Storbritannien fra 2019 til 2020.
- Det er alt sammen stærke resultater, som sætter en tyk streg under SMV'ernes bidrag til eksporten. Tallene bekræfter vigtigheden af de mange indsatser, vi har sat i søen under Covid19, siger udenrigsminister Jeppe Kofod og fortsætter.
- Ligesom vi har sat ind med problemknusning, når markeder lukkes ned, skal vi i de kommende år sætte alle sejl ind for at sikre SMV'erne de bedste betingelser for at høste de eksportmuligheder, der opstår i forbindelse med markedernes genåbning. Samtidig skal vi fortsat holde fokus på at fremme virksomhedernes eksportparathed - vi skal have endnu flere SMV'er ud i verden.