23948sdkhjf

A.P. Møller investerer trecifret millionbeløb i fynsk robotkomet

A.P. Møller Holding har investeret 335,25 millioner kroner i Blue Ocean Robotics.

Den fynske robotvirksomhed omsætter i dag for cirka 200 millioner kroner og har 225 ansatte. Virksomheden står bag de tre robotkoncepter PTR Robots, Gobe Robots og UVD Robots. Specielt sidstnævnte har fået meget omtale de seneste par år. UVD Robots producerer nemlig desinficeringsrobotter, og det er blevet højaktuelt under coronakrisen.

- Blue Ocean Robotics har udviklet flere robotløsninger til, hvordan man kan automatisere og effektivisere kritiske såvel som rutinemæssige opgaver blandt andet i sundhedssystemer. Vi glæder os til at følge og støtte virksomheden, der er på en interessant vækstrejse, siger Jan Nielsen, CIO i A.P. Møller Holding, i en pressemeddelelse.

Flere muskler til konsolidering

CEO Claus Risager er i sagens natur overordentlig glad for opbakningen til at udvikle forretningen til et nyt niveau fra en af Danmarks mest betydningsfulde virksomheder.

- A.P. Møller Holding giver os endnu flere muskler til at konsolidere og udbygge markedsandelen for alle vores robotter. Udbredelsen af UVD Robots skal accelereres, og så har vi med PTR Robots og Gobe Robots to nye robotter, som nu også kommer ud på verdensmarkedet, siger han, og fortsætter:

- Samtidig arbejder vi med at optimere de fysiske robotter til gavn for kvaliteten, produktionsomkostningerne og muligheden for at levere en top service på alle vores robotter efterfølgende ude hos vores kunder. Desuden lancerer vi et webbaseret univers i 2022 som faciliterer hele kundeoplevelsen i et cloudsystem: For det at sælge servicerobotter er ikke kun et spørgsmål om at bygge og levere en robot. Vi sørger også for sammen med vores salgs- og servicepartnere at integrere robotterne i kundernes workflow og sikre, at teknologien skaber den maksimale værdi hos kunderne.

Fire nye robotter på tegnebrættet

Blue Ocean Robotics adskiller sig fra andre aktører på markedet ved at have udviklet alle de teknologiske ”byggeklodser” til mobile servicerobotter. Det gør selskabet i stand til hurtigt at realisere nye typer robotter. Fire nye typer servicerobotter er allerede på tegnebrættet ud over de tre, der er kommercialiseret.

Med investeringen fra A.P. Møller Holding er værdien af Blue Ocean Robotics blevet ansat til 2,05 milliarder kroner.

Teknisk udmøntes investeringen som et konvertibelt lån, der kan veksles til ejerandele. I sin ejerkreds har Blue Ocean Robotics i forvejen andre kendte investorer som venturefonden Nordic Eye og L'Easy-ejer Niels Thorborg.

Robotklyngens mæcen

Selvom det er første gang, A.P. Møller Holding vælger at blive investor i en robotvirksomhed, kan det også ses som en tilbagevenden til robotterne. I 1990’erne indså skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, at automatisering var en nødvendighed i værftsindustrien og investerede derfor ambitiøst i forskning og udvikling af robotteknologi i Danmark. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har hen over årene doneret et trecifret millionbeløb til faciliteter for robotforskning på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

- Var det ikke for A.P. Møller, ville Danmark slet ikke have en robotklynge og robotindustri. A.P. Møller har således gjort en kæmpe forskel som drivkraft sammen med det lokale universitet i Odense og med sine generøse donationer til robotforskning og -udvikling, men samtidig også som aftager af de udviklede løsninger. Det har været utroligt spændende og givende at være en del af roboteventyret i Odense siden 1980’erne, hvor jeg udviklede svejserobotter på Lindøværftet, siger Claus Risager.

Den danske robotklynge består i dag af mere end 300 robot- og automationsfirmaer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079