Region afslører snyd med chaufførlønninger i stikprøve
Et transportfirma har underbetalt 35 chauffører, der var ansat til at kører med blodprøver for Region Sjælland, for samlet 443.000 kroner. Det viser en stikprøve, som regionens kontrolenhed har foretaget, skriver Fagbladet 3F.
De penge får chaufførerne nu, selv om firmaet gik konkurs, fordi regionen besluttede at tilbageholde betalingen til firmaet.
Underbetalingen blev afsløret, fordi firmaet ikke overholdt de arbejdsklausuler, som de ellers havde skrevet under på. Klausulerne forpligter regionens leverandører og underleverandører til at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold, skriver Fagbladet 3F.
Firmaerne skal mindst aflønne med, hvad der svarer til gældende landsdækkende overenskomstniveau på området, så der ikke sker social dumping.
- Men det levede firmaet ikke op til, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til Fagbladet 3F
Han oplyser til fagbladet, at kontrolindsatsen har været gang siden 2019, hvor der er foretaget stikprøvekontroller hos en række af regionens leverandører i brancher, hvor der er størst risiko for, at der kan ske social dumping.
Heino Knudsen påpeger, at omfanget af sager viser, at der er behov for kontrol.
- Uden kontrol virker klausulerne ikke effektivt nok. Derfor har vi prioriteret indsatsen. Vi har et kæmpestort ansvar for at sikre, at medarbejderne hos vores leverandører har de rette løn- og arbejdsvilkår, siger han.
Carsten Kibugi Røjgaard, chef for Intern Kontrolenhed, forklarer, hvorfor det var nødvendigt at tilbageholde betaling til transportvirksomheden, der underbetalte med de 443.000 kroner.
- Firmaet fik en tidsfrist for efterbetaling, som de ikke overholdt. Min opfattelse er, at de prøvede at slippe for at betale. Derfor tog vi med rette det sjældne skridt at tilbageholde beløbet. Siden gik firmaet konkurs, siger han til Fagbladet 3F og oplyser, at regionen er i fuld gang med at efterbetale pengene direkte til chaufførerne.
Der har været en anden stor sag, der gælder en vikarvirksomhed, der underbetalte 81 vikarer for samlet 201.000 kroner, som også har fået efterbetaling.
Carsten Kibugi Røjgaard oplyser, at regionen også kontrollerer, om leverandørerne ansætter det antal lærlinge og elever, som er aftalt i sociale klausuler.
Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar til sagen fra det konkursramte transportfirma.