23948sdkhjf

Halverer transporttiden for medicin: Nu letter sundhedsdronerne på Ærø

Efter flere gode testflyvninger er dronen nu klar til at gå i drift.

30. maj var der debut til de nye såkaldte sundhedsdroner, der skal fragte blodprøver og medicin mellem Odense Universitetshospital i Svendborg og til Ærø.

Transporttiden er 40 minutter og dermed cirka halv så lang, som hvis prøverne skulle afsted med færge; En overfart tager fem kvarter, og er begrænset af antallet af afgange.

Dronen er udviklet på Syddansk Universitet og har været et par år undervejs. Men nu er den klar og skal flyve en rute på 50 kilometer i 80 meters højde.

Det oplyser projektets parter i en pressemeddelelse.

Skal have flere destinationer

Den første version af dronen kan bringe blodprøver fra det lille øsamfund til laboratoriet. På længere sigt er det planen, at også medicin og udstyr skal transporteres mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen.

Ordningen udvides til mindre øer eller områder, der ligger langt fra et hospital, og dermed bringe sundhedsvæsenet ud til patienten.

- Der er ingen tvivl om, at med sundhedsdronernes indtog i sundhedsvæsenet træder vi ind i en ny æra, siger projektleder fra Syddansk Universitet (SDU), Kjeld Jensen.

Styrer uden om flytrafikken

Dronerne har allerede gennemført succesfulde testflyvninger fra Ærø til Langeland, men passerer en ny milepæl, når den fulde distance fra Svendborg til Ærø gennemføres.

- Det er exceptionelt i europæisk sammenhæng, at vi flyver med dronerne uden at lukke luftrummet ned. Sammen med Naviair, Unifly og Trafikstyrelsen har vi på SDU udviklet en metode til at tracke helikoptere og fly, så vi kan manøvrere uden om dem. Flyveledelsen hos Naviair kan på deres skærme se, når en droneflyvning er i gang og vil agere hvis f.eks. en redningshelikopter har brug for luftrummet. Vi har banet vejen for, at det kan lade sig gøre, fortæller Kjeld Jensen.

- Vi kan være klar i morgen

Én af de kommercielle aktører i projektet er mobilitetsvirksomheden Holo, der sammen med Falck er operatør på flyvningerne, og her lyder det fra administrerende direktør, Christian Bering Pedersen, at virksomheden principielt set er klar til at udbyde servicen med det samme.

- Der er med dette projekt blevet fjernet nogle barrierer i forbindelse med droneflyvning, som betyder, at vi nu kan tilbyde en transportservice via drone til mange forskellige formål, siger Christian Bering Pedersen, der også er formand for styregruppen bag Healthdrone- projektet.

Bedre behandling og besparelser for millioner

Dronerne har potentiale til at sikre hurtigere og bedre behandling, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægelig direktør på OUH.

- Det er et stort fokusområde for os at skåne patienter – især særligt sårbare – for at bruge tid på transport og ventetid, så de i stedet kan få taget prøver hjemme eller i nærheden af hjemmet, siger han og fortsætter:

- I dag er vi afhængige af de faste tider til biltransport og færge, men sundhedsdronerne gør det muligt at få prøver til analyse på meget kortere tid, så vi i fremtiden kan sikre korrekt behandling hurtigere til fordel både for sundhedsvæsenet, men selvfølgelig først og fremmest for patienterne, siger han.

Fakta: Sundhedsdronerne

  • HealthDrone er et treårigt innovationsprojekt, som er støttet af Innovationsfonden. Målet er at udvikle og teste sundhedsdroner, der skal transportere patientprøver, medicin og medicinsk udstyr mellem hospitalsafdelinger, lægehuse og hjemmeplejen.
  • Projektpartnerne tæller SDU, Falck, Holo, Odense Universitetshospital, Unifly og Scandinavian Avionics.
  • Det samlede budget lyder 30.615.297 kr. Heraf kommer 14.107.438 kr. fra Innovationsfonden.
  • Projektet er startet i 2019 og løber til 30. september 2022.

Kilde: SDU, Falck, Holo, OUH, Unifly og Scandinavian Avionics

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078