23948sdkhjf

Pressede forsyningskæder bekymrer danske eksportvirksomheder

Umiddelbart er der optimisme at spore i de danske eksportvirksomheder, men blandt andet krigen i Ukraine og de pressede forsyningskæder, giver bekymringer, viser ny undersøgelse

Danske eksportvirksomheder navigerer i disse år gennem den ene krise efter den anden, men trods de massive udfordringer, så er optimismen nogenlunde intakt i de danske eksportvirksomheder. Det viser den syvende måling fra Eksportbarometer, som Jyske Bank og Danish Export Association står bag, hvor indekset lander på 54.

- 54 er faktisk et pænt tal og indikerer optimisme. Det lille fald kan man måske tolkes derhen, at virksomhederne godt kan se, at der er en grænse for, hvor længe de kan blive ved med at sende de højere råvarepriser videre til kunderne, men indtil videre går det, og optimismen er intakt foreløbig, siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt i forbindelse med udgivelsen af Eksportbarometer.

Ifølge målingen svarer 66 procent, at mangel på råvarer er en af de største trusler mod deres eksport her og nu.

Mindre virksomheder i klemme

Men det er ikke kun råvarerne, der giver problemer. Tilsandede forsyningskæder påvirker også eksportvirksomhedernes optimisme.

Ifølge Halldor Halldorsson, Head of Branding and Relations i Danish Export Association, er det særligt de mindre virksomheder, der kan blive pressede, da de som regel vil stå bagerst i forsyningskøen, mens en del virksomheder faktisk klarer sig fornuftigt, fordi de har gode, langvarige leveringsaftaler eller har købt stort ind.

Lange udsigter til bedring

Men det kommer til at gå en rum tid, inden forsyningskæderne igen er på skinner, gør han opmærksom på.

- Vi skal måske hen i slutningen af året eller starten af næste år, førend logistiksituation er normal efter nedlukningen af Shanghai og presset på skibsoverfarten. Råvarepriserne vil holde sig på et højt niveau et godt stykke tid, fordi efterspørgslen er høj og vil blive ved med at være høj, så priserne vil forblive på et relativt højt niveau, uddyber Halldor Halldorsson.

Han hæfter sig dog ved, at Eksportbarometerindekset trods alt lander på 54 og dermed indikerer optimisme og fremgang, og samtidig viser målingen, at virksomhederne forventer fremgang på samtlige markeder.

- De danske virksomheder er fantastiske til at tilpasse sig og har en agilitet, hvor de finder løsninger og klarer sig godt igennem kriser. Så jeg er ret optimistisk med, at det skal nok gå, og tallet viser jo også, at virksomhedslederne tror på fremtiden, påpeger Halldor Halldorsson.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078