23948sdkhjf

Danmarks vildeste transportcenter?

Biodiversitet: Logistikvirksomheder på STC ved Køge sender plæneklipperen på pension.

Miljøminister Lea Wermelin besteg sidste mandag et lille kunstigt bjerg midt i en rundkørsel på Skandinavisk Transportcenter (STC) ved Køge. På toppen kunne ministeren og et følge på en halv snes interesserede bedre se de grønne arealer på transportcenteret, hvor en stor del de traditionelle græsplæner har fået lov til at vokse vildt.

Køge Kommune har som en række danske kommuner sat fokus på at forbedre biodiversiteten – en idé, som flere transportvirksomheder på STC har tilsluttet sig. Projektet har fået så stor opbakning, at Køge Kommunes borgmester, Maria Stærke (S), håber på, at kommunen bliver kåret til Danmarks Vildeste Kommune – en konkurrence, som miljøminister Lea Wermelin(S) har udskrevet.

Grønnere logistik

En af de logistikvirksomheder på STC, der helhjertet har kastet sig ind i biodiversitetsprojektet, er JN Spedition, hvor speditør og medejer Ove Søltoft fik ideen ved et tilfældigt møde med den ansvarlige i Køge Kommune - Jacob Skjødt Nielsen.

- Jeg fik ideen om at omlægge de traditionelle græsplæner til biodiversitetsområder, da jeg mødte Jacob til et møde om noget helt andet. Her er det på forholdsvis kort tid lykkedes, at få opbakning til projektet fra flere virksomheder på transportcenteret, siger Ove Søltoft med en iver, der afslører en betydelig personlig entusiasme for projektet.

Mere natur

Det var Køge Kommunes borgmester Maria Stærke, der bød ministeren velkommen på STC.

- Vi har i Køge Kommune iværksat en række ambitiøse strategier og udviklingsplaner – hvor vi lægger stor vægt på, at der også er fokus på netop biodiversitet og bynær natur. Kommunen udvikler sig hastigt i de her år, med – nye bydele og nye erhvervsvirksomheder, som man også kan se her omkring os. Men det er med et klart politisk ønske om, at det netop skal ske i balance og samklang med naturen og livet i kommunen, uanset om det er stort eller småt, siger Maria Stærke.

- Vi lægger her vægt på, at det sker i tæt samarbejde og dialog med private grundejere – parcelhusejere, landsbylaug eller som her på STC, erhverv, for at sikre naturen får meget mere plads i Køge Kommune, siger borgmester Maria Stærke (S)

Sort branche

- Grundlæggende er ideen med at lade de traditionelle græsplæner vokse vildt at sikre flere og større levesteder – til planter og insekter. For en velplejet græsplæne er et meget ringe levested for insekter og de dyr – især fugle, der lever af insekter. For biodiversiteten i Danmark og resten af verden er under pres og et stort antal arter er direkte truet på eksistensen.  Der er slet ikke nogen tvivl om, at der er brug for forbedringer, siger Ove Søltoft.

- Her har transport- og logistikbranchen – der jo normalt regnes for en ”sort” branche - en oplagt mulighed for at bidrage til forbedring af biodiversiteten. Det vil også vise omverdenen, at transport- og logistikbranchen også ønsker at bidrage til en grønnere verden. Ved at satse på biodiversitet på en del af de store arealer omkring lagre og terminaler kan branchen levere et væsentligt bidrag til at forbedre levevilkårene for en masse arter, siger Ove Søltoft.

Guinness Rekordbog

Ser man på et satellitfoto af STC, så er det meste bygninger og asfalt. Men kommer man ned i jordhøjde, så er det klart, at det er enorme grønne arealer, der er tale om.

- Skandinavisk Transportcenter dækker 2,5 mio. kvadratmeter. 10 procent heraf svarer til det areal, som virksomhederne på STC ikke udnytter til bygninger og parkeringspladser m.m. Vi vil lave gerne lave de 10 procent om til biodiversitetsarealer. Oven i kommer Køge Kommunes egne arealer på transportcenteret. Min drøm er, at miljøminister Lea Wermelin tager det her projekt med til EU og fortæller, hvad det er vi er begyndt at gøre i Danmark. Tænk hvis vi kunne få 10 procent af alle industriområder i EU omdannet til biodiversitetsarealer, siger Ove Søltoft til Transport Tidende.

Han nævner, at han ikke har hørt om andre transportcentre i Danmark eller resten af verden, der har droppet græsplænerne til fordel for vild natur.

- Skandinavisk Transportcenter ved Køge vil blive verdens første – jeg har i hvert fald ikke hørt om andre – der udnytter de store grønne områder til øge biodiversitet. Måske kunne vi få STC optaget i Guinness Rekordbog, som verdens første biodiversitetstransportcenter.

Sund grøn fornuft

- Sådan en fin græsplæne er reelt en ørken for de fleste arter. Det eneste, der bruger grønne græsplæner – ud over golfspillere – er stankelben og stankelbenslarver. Græsplæner skal vandes og gødes og den skal klippes med jævne mellemrum. Det koster penge og belaster miljøet, mens biodiversitetsområder i stor udstrækning passer sig selv, siger Ove Søltoft.

Han har også omlagt græsplænerne ved JN Speditions afdeling i Herning, og hjemme i privaten, samt sommerhuset i Blokhus.

- Det er win-win for verden, vores børn, naturen, insekter og bier og fugle og mennesker. Whats not to like, siger Ove Søltoft – der også er bestyrelsesformand i JN Spedition.

Offentlig-privat

- Når man så kombinerer det med den indsats som Køge Kommune er i gang med, så er der tale om et projekt, der virkeligt kan forbedre biodiversiteten i store dele af kommunen.

Ove Søltoft fremhæver flere gange, at det er utroligt vigtigt, at biodiversitetsprojekterne sker i et tæt samarbejde mellem kommuner og private virksomheder – og for den sags skyld private borgere.

- Det er helt afgørende, at både offentlige og private interesser arbejder sammen om biodiversiteten, fordi det er forudsætningen for at vi opnår den skala, der skal til for det virkeligt har effekt, siger Ove Søltoft.

Modstand og håb

Det er dog ikke alle, der er begejstret for den vilde ufriserede natur. Blandt andet fordi blomster og planter visner når efteråret sætter ind og alt det spændende liv går i vinterhi.

- Der er mange, der elsker de grønne græsplæner. Men det er gammeldags – det er noget vi lærte af oldefar, farfar og far – når man byggede et hus, så skulle der være en græsplæne. Men den tankegang holder ikke rigtigt længere. Den er fra før Verden gik af lave på grund af de voldsomme oversvømmelser og meget omfattende skovbrande og hvad vi ellers oplever i disse år. Græsplaner er et stort ressourcespild i form af vand, gødning og forurenende vedligehold ved klipning. Men jeg er sikker på, at den gammeldags tankegang bliver fortrængt i takt med at vores børn og børnebørn lærer om biodiversitet i skolen. Vi har alle et ansvar for at tænke på, hvordan vi kommer videre, siger Ove Søltoft.

- Det er mit håb, at projektet kan inspirere ikke bare virksomheder og borgere i Danmark, men i hele EU og i resten af verden. Hvis 10 procent af alle de mange milliarder kvadratmeter af erhvervsarealer bliver udlagt som biodiversitetsområder, så vil det blive en verdenssensation, slutter Ove Søltoft.  (Fra Transport Tidende nr. 16)

--

Vi kan alle være med til at gøre en forskel

Miljøministeren roser erhvervsvirksomheder, der aktivt bidrager til biodiversiteten på STC.

Over for Transport Tidende forklarede Lea Wermelin (S), hvorfor hun har udskrevet konkurrencen ”Danmarks Vildeste Kommune”.

- Tusindvis af arter er ved at forsvinde. Den udvikling skal ikke bare stoppes, den skal vendes og her kan vi alle være med til at gøre en forskel – både borgere, erhverv og kommuner, siger Lea Wermelin efter rundvisningen på STC.

Klima og natur

- FN’s klimarapport viser, at behovet for handling er endnu mere påtrængende end vi hidtil har troet. Her har Danmark gået foran og sat meget Verdens mest ambitiøse klimamål med en reduktion på 70 procent i 2030, som kan være et godt eksempel for andre lande. Det er helt afgørende, at vi får andre lande med. Men vi skal også klimasikre os i fremtiden. Der har danske virksomheder været med til at vise vejen til en CO2-neutral fremtid. Her er det også tydeligt, at klima-spørgsmålet også har været med til at øge interessen for naturen – også i erhvervslivet i Danmark. Klima og natur hænger sammen. Det er ikke noget man hæfte på, på bagkant. Klimaet og naturen skal tænkes ind i nye projekter fra starten af. Og det er der heldigvis en stigende forståelse for, siger Lea Wermelin.

- Det er den udvikling, der er baggrunden for at udskrive konkurrencen om Danmarks Vildeste Kommune. Derfor er det også glædeligt at se at der også er interesse for biodiversitet i erhvervslivet – også i nogen af de brancher, som vi måske ikke forventer tænker grønt.

- Konkurrencen kan også være med til, at åbne øjnene hos andre erhvervsvirksomheder. Vi hører jo flere steder, at virksomheder med en uklippet græsplæne bliver spurgt om det ikke har råd til at klippe græsset eller om de er ved at gå konkurs. Her håber jeg, at konkurrencen kan være med til øge dialogen mellem de forskellige interesser – også i erhvervslivet – så der bliver bedre og bredere forståelse for, hvor vigtigt det er vi forbedrer biodiversiteten ved at give bedre plads til naturen, slutter Lea Wermelin.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136