23948sdkhjf

Minister: Søværnet skal måske på piratjagt i Guineabugten

Stadigt flere overfald på civile skibe får forsvarsministeren til at overveje et dansk militært skibsbidrag til området.

Tre danske handelsskibe er inden for få måneder blevet udsat for angreb fra kriminelle kræfter i Guineabugten og tilstødende farvande. Det har øget presset på regeringen for dansk politisk handling for at imødegå det stadigt stigende antal piratangreb, sørøverier og kidnapninger, der truer den civile skibsfart i hele regionen.

Det er baggrunden for, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu har bedt Forsvaret om at undersøge mulighederne for at sende et skibsbidrag, der kan dæmme op for problemerne, til Guineabugten.

Det skriver telegrambureauet Ritzau.

Selv om det endnu er uvist, om Søværnet skal sende et orlogsskib til Vestafrika, så hilses ministerens udmelding velkommen i Danske Rederier.

- Vi er nødt til at få styr på sikkerheden i Guineabugten, det skylder vi vores søfarende. Derfor er jeg meget glad for, at forsvarsministeren deler vores opfattelse af situationens alvor, og at hun har bedt Forsvaret undersøge, om det er muligt at sende et dansk skib til området. Retten til fri sejlads er helt afgørende for en stolt søfartsnation som Danmark, og et dansk skib dernede vil afgjort kunne gøre en stor forskel, skriver Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier, til Transport Tidende.

Hun mener dog ikke, at Danmark kan løfte opgaven alene og udtrykker lige som forsvarsministeren håb, om at andre søfartsnationer vil støtte en international flådestyrke, der kan imødegå piratproblemet i Guineabugten.

Alvorlig situation

Forsvarsminister Trine Bramsen besøgte allerede rederiet Torms hovedsæde i Hellerup i slutningen af november sidste år, efter rederiets skib Torm Alexandria var blevet angrebet i starten af måneden.

Siden er skibene Maersk Cadiz og Maersk Cardiff – sidstnævnte 13. januar - blevet angrebet i området.

Kort eftet det seneste angreb udpegede udenrigsminister Jeppe Kofoed Danmarks ambassadør i Holland, Jens-Otto Horslund, som særlig dansk repræsentant, der skal arbejde for oprettelsen af en international maritim styrke, som kan indsættes ved problemer for den civile skibsfart – som dem der nu hersker i Guineabugten.

Netop Holland er en af de lande, som Danmark håber, vil bidrage til en sådan international maritim styrke.

Forsvarsminister Trine Bramsen, udtaler nu  til Ritzau:

- Jeg frygter, at det er et spørgsmål om tid, for vi ser kidnapninger af danske besætninger.

Hvis Forsvaret vurderer, at det er muligt at sende et dansk orlogsskib til Guineabugten, vil forsvarsministeren søge opbakning til projektet i Folketinget.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125