23948sdkhjf

- På tide med opbakning til lovlydige vognmænd

Der skal ikke fortsat sås tvivl om vejpakken, mener Marianne Vind.

Fredag eftermiddag forlyder det fra Bruxelles, at EU-Kommissionen vil ”åbne diskussion” om EU’s Mobilitetspakke – ’Vejpakken’, der blev vedtaget i sommeren 2020.

Det sker efter den netop offentliggjorte ’Ricardo Rapport’, der har undersøgt konsekvenserne af pakkens ’Return of Truck’-bestemmelse om, at lastbiler på internationale kørsler skulle vende hjem til firmaets adresse hver ottende uge.

Rapporten konkluderer, at bestemmelsen kan øge CO2-udslippet fra godstransportsektoren med 0.8 - 4.8 procent. Kommissionen har derfor meldt ud, at de vil åbne op for diskussioner med medlemsstater og Europa-Parlamentet om at gribe til handling.

Ærgerligt med fortsat tvivl

Ifølge det danske europaparlamentsmedlem Marianne Vind (S) er vejpakken det vigtigste bolværk mod social dumping på landevejene og fuskende postkasseselskaber, EU nogensinde har vedtaget, og hun er derfor skuffet over, at der fortsat sås tvivl om, hvorvidt europæisk vejgodstransport har behov for den.

- Det kan simpelthen ikke passe, at Kommissionen skal blive ved med at så tvivl om dele af den lovgivning. Det er på tide, at de én gang for alle viser deres opbakning til de ordentlige, lovlydige vognmænd. Enhver ordentlig vognmand kan organisere sin forretning, så hans lastbiler vender hjem til virksomhedens adresse hver ottende uge med en fyldt last. Og hvis man ikke kan det, står det jo enhver frit for at flytte virksomhedens adresse til et af de lande, hvor man rent faktisk har aktivitet, siger Marianne Vind.

Hun tilføjer, at rapporten afslører, at hver tredje lastbil registreret i Østeuropa kun vender hjem til firmaets adresse én gang om året.

- Én eneste gang. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at den slags opførsel skal have særbehandling, når samtlige lastbiler i Vest- og Sydeuropa allerede i dag kan finde ud af at vende hjem mindst hver ottende uge. Selvfølgelig skal godstransporten på vejene bidrage til, at vi når i mål med den grønne omstilling. Men det skal jo ikke ske ved at ofre lønmodtagernes ve og vel og tilgodese postkasseselskaber. Kommissionen taler rask væk om, at omstillingen skal være retfærdig. Nu er det på tide, at de sætter handling bag ordene, siger Marianne Vind.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125