Luftfragten holder branchen flyvende
Der er ikke meget at være optimistisk over i nutidens rejse- og flybranche. Et lille lys i mørket er dog luftfragten, der bidrager væsentligt til at holde mange flyselskaber på vingerne.
Det viser en ny analyse fra den internationale luftfartsorganisation IATA.
Store tab forventes i 2021
Organisations analyse viser, at luftfragt-tonnagen i corona-året 2020 forventes at lande på 54,2 mio. tons. En brat tilbagegang fra de 61,3 mio. tons i 2019, men dog tilstrækkeligt til at lægge ”en god bund” i regnskaberne.
Meget værre ser det ud i den luftbårne passagertrafik – naturligvis som følge af rejserestriktionerne med baggrund i coronapandemien.
Samlet viser analysen, at flybranchen i 2020 har udsigt til et nettotab på 118,5 mia. dollars.
- Denne krise er ødelæggende og ubarmhjertig. Flyselskaber har reduceret omkostningerne med 45,8 procent, men indtægterne er faldet med 60,9 procent. Resultatet er, at flyselskaberne mister 66 dollars for hver passager, der transporteres i år med et samlet nettotab på 118,5 mia. dollars. Dette tab reduceres kraftigt med 80 mia. dollars i 2021. Men udsigten til at miste 38,7 mia. dollars næste år er intet at fejre. Vi er nødt til at få grænser åbnet sikkert uden karantæne, så folk flyver igen. Og med luftfartsselskaber, der forventes at bløde kontanter i det mindste indtil fjerde kvartal i 2021, er der ingen tid at spilde, siger Alexandre de Juniac, IATA’s generaldirektør og administrerende direktør.
- Luftfragt præsterer bedre end passagerbranchen. Fragten kan dog ikke kompensere for faldet i passagerindtægter. Men det er blevet en væsentlig større del af flyselskabets indtægter, og fragtindtægter gør det muligt for flyselskaber at opretholde deres internationale skeletnetværk, siger de Juniac.
Forventningerne til luftfragtbranchen i 2021 er, at den kommer til at spille en vigtig rolle i vaccinedistributionen. Derfor ventes den at bidrage til, at luftfragt-mængderne vokser til 61,2 mio. ton, en stigning fra de forventede 54,2 mio. ton i 2020 – og omtrent det samme som 2019.