Første spadestik til helt ny DHL-hub i Kastrup
Kulden bed og solen nåede ikke jorden, da en lille skare fredag tog det første spadestik til DHL Express' helt nye internationale hub i Kastrup Lufthavn. Den godt 26.000 kvadratmeter store hub opføres på nabogrunden lige nord for DHL’s eksisterende terminal på Kystvejen.
Steven Den, administrerende direktør for DHL Aviation bød velkommen til de få gæster til ceremonien.
- Jeg er meget stolt over at være med her i dag. Jeg har arbejdet i DHL i mange, mange år. Men ikke helt så mange år, som DHL har været til stede i Kastrup Lufthavn; nemlig 28 år. Når vi åbner den nye internationale hub, vil DHL samtidig kunne fejre 30 år i Kastrup Lufthavn, sagde Steven Den, der røbede, at han selv har været ansat i DHL i 25 år.
- DHL startede med en enkelt flyvning fra og til Bruxelles på hverdage. Nu har vi 14 departures per dag fra Kastrup Lufthavn. Den nye internationale hub er nødvendig, fordi vi forventer, at trafikken vil øges i de kommende år. DHL oplever fortsat vækst i forretningen, og den udvikling forventer vi vil fortsætte i de kommende år. Det er baggrunden for, at vi har besluttet at placere vores nye internationale hub netop her, sagde Steven Den.
Når danskerne handler i udenlandske netshops og virksomheder hos deres leverandører i udlandet, passerer pakkerne i mange tilfælde gennem DHLs hub i Kastrup. Nu har logistikgiganten netop sat gang i byggeret af en helt ny state-of-the-art hub i international klasse, som der globalt kun findes 21 andre af verden. Det vil 10-doble den nuværende kapacitet og give København en nøglerolle i DHL’s logistiknetværk.
Steven Den fremhævede her Kastrup Lufthavns position, den veludbyggede infrastruktur i lufthavnens bagland, samt adgangen til kvalificeret arbejdskraft.
- Vi ligger her tæt på København og den overordnede infrastruktur i hele regionen. Det giver os tiltro til, at vi her har den bedst mulige placering af DHL’s nye internationale hub i forhold til væksten i hele Norden.
Steven Den udtrykte også glæde over, at såvel Københavns Lufthavnes administrerende direktør Thomas Woldbye og Tårnby Kommunes borgmester, Allan S. Andersen, deltog i den store begivenhed.
- Vi ser jer som meget stærke partnere for DHL’s forretning her. Vi har et mangeårigt tæt samarbejde med lufthavnen – og vi har arbejdet tæt sammen i planlægningsfasen til den nye hub. Vi har også gennem årene haft stor nytte af samarbejdet med Tårnby Kommune omkring rekrutteringen af arbejdskraft, sluttede direktøren for DHL Aviation, inden han gav ordet videre til Københavns Lufthavnes administrerende direktør, Thomas Woldbye.
Overset – men vigtigt - hjørne
- Det her hjørne af lufthavnen har ikke særlig stor opmærksomhed i offentligheden. Mange af de ansatte herude oplever, at det virker som den glemte del af Københavns Lufthavn. Jeg har selv brugt 27 år af min karriere i luftfragtsbranchen, så for mig har det altid været en meget vigtig del af lufthavnen. Luftfragten er en meget vigtig del af den service, som Københavns Lufthavne yder til hele samfundet, sagde Thomas Woldbye.
- Luftfragtens betydning for Danmark bliver tydelig, når man ved, at én tredjedel af værdien af Danmarks samlede eksport går gennem Kastrup Lufthavn – nærmere bestemt lige netop dette hjørne af lufthavnen, sagde Thomas Woldbye.
- Jeg kan fra mit eget kontor se denne del af lufthavnen, og jeg glemmer aldrig luftfragtens store betydning. Det gælder også for partnerskaber, som vi har med luftfragtsselskaberne herude. Derfor er jeg også rigtig glad for samarbejdet med DHL – et partnerskab, der startede i 1992 – og som har været et meget frugtbart samarbejde. Det har ført frem til i dag, hvor vi tager det første spadestik til en helt ny nordeuropæisk hub.
- Vi har historisk altid været i stand til at finde løsninger i fælleskab – selv om det ikke altid er let i en lufthavn, hvor pladsen i sagens natur altid er begrænset. Det gælder også vores visioner omkring klimaet. Vi ønsker, at denne lufthavn bliver den første, der bliver CO2-neutral. Her deler vi en fælles vision om en klimaneutral lufthavn inden for de næste 20 – måske 30 – år. Men forhåbentlig før da, sagde Thomas Woldbye, der sluttede med at udtrykke glæde over, at DHL’s nye internationale hub vil fortsætte med at bidrage positivt til beskæftigelsen i Lufthavnen og det omkringliggende samfund.
Lokal jobmotor
Tårnby Kommunes borgmester, Allan S. Andersen (S), var også meget glad for luftfragtsprojektet i Kastrup Lufthavn.
- Dette første spadestik er en stor begivenhed for lufthavnen og for Tårnby Kommune. Lufthavnen og de virksomheder, der er i Kastrup Lufthavn, spiller en meget stor rolle ikke bare for Tårnby Kommune, men for hele Danmark, sagde Allan S. Andersen.
Han har tidligere besøgt DHL’s terminal i Kastrup og fortalte, at han glædede sig til at besøge den nye hub, når den står færdig.
- Tårnby Kommune og DHL har et rigtigt godt og tæt og samarbejde. Senest i forbindelse med corona-situationen. I har været med i vores tænketanke i forbindelse med nedlukningen og tiltag for at opretholde og fremme beskæftigelsen i lufthavnen i en meget svær tid. Luftfarten er som vi ved særligt hårdt ramt af corona-pandemien. Derfor er det også en særligt stor glæde, at DHL – som allerede er en stor virksomhed og en stor arbejdsgiver – nu bygger en ny international hub, der kan være med til skabe mere beskæftigelse.
- Jeg sætter særligt stor pris på det samarbejde som vores jobcenter har med DHL – også omkring uddannelse og opkvalificering af medarbejdere.
- Det er en kæmpe investering – over én milliard kroner. Hubben vil med sine godt 26.000 kvadratmeter være med til at fremtidssikre DHL – i hvertfald nogen år – ud i frem i tiden, spåede borgmesteren.
Den nye internationale hub, der fysisk er tre gange større end den nuværende, vil kunne håndtere knapt 30.000 pakker i timen døgnet rundt. Pakkerne skal alle registreres, i visse tilfælde fortoldes, og ellers videredistribueres enten lokalt eller til et andet land. Hele sorteringsanlægget vil kunne foretage en automatiseret fordeling af pakker til 90 kurerbiler og 27 lastbiler. Alt sammen skal ske så hurtigt og præcist, at modtageren kan få sin forsendelse dagen efter, at den er kommet kurerfirmaet i hænderne.
I dag skal pakker til og fra Danmark først via DHL’s hubs i Leipzig i Tyskland eller East Midlands i England, men om få år bliver det altså direkte fra Kastrup, at de bliver sendt ud til deres slutdestination i hele verden.
Black Friday og glimt af håb
Sidste taler inden det firedobbelte spadestik var Atle Einarsson, der er adm. direktør for DHL Express A/S. Han påpegede, at det var et tilfælde, at spadestikket blev taget på ”black Friday” der er den travleste dag i hele året for DHL.
- Jeg er - som Steven – meget stolt og glad for at være med her i dag. Det er en milepæl for DHL, som vi har set frem til at tage det første spadestik til, den største investering DHL har foretaget ikke bare i Danmark men hele Norden nogen sinde, sagde Atle Einarsson.
- Det er kun blevet muligt at foretage denne store investering på grund for alle vores medarbejderes store indsats. Derfor er det også rimeligt at sige, at forudsætningen for den nye internationale hub er skabt af vores medarbejdere og den bliver opført til dem og de nye DHL-kolleger de får i fremtiden.
- Den nye hub vil muliggøre og understøtte DHL’s fremtidige vækst i Norden - bedre kvalitet og service, så vi kan forblive kundernes første valg.
- Her er det også på sin plads, at erkende at det her første spadestik ikke ser ud som det vi havde forestillet os, da vi gik i gang med projektet for to år siden. Vi står her i dag i skyggen af COVID-19, der har haft en enorm effekt på samfundet over hele verden.
- Men samtidig har pandemien også vist, at logistik er en nødvendighed. Især i tider som disse. Derfor håber jeg også, at denne begivenhed og DHL’s store investeringer vil være et glimt af håb for fremtiden, sluttede Atle Einarsson.