DFDS sejlede i modvind i 2019
To af DFDS A/S nøglemarkeder – færgeforbindelserne til Storbritannien og Tyrkiet – lagde en mærkbar dæmper på rederiets forretning i 2019.
Den fortsatte usikkerhed om Brexit lagde ifølge DFDS årsregnskab en dæmper på både fragt- og passagermængderne på færgeruterne mellem Storbritannien og resten af Europa. I Middelhavet blev rederiet ramt fa den recession, der har præget den tyrkiske økonomi i det forgangne år.
Trods det ugunstige vejr på de to nøglemarkeder kunne dog ikke forhindre, at DFDS kunne øge omsætningen med seks procent til 16,6 milliarder danske kroner. Driftsresultatet (EBITDA) blev forbedret med én procent til 3,6 milliarder kroner. Resultatet før skat faldt dog med 16 pct. til 1,5 milliarder kroner.
Hårdere end ventet
I forbindelse med offentliggørelsen skriver DFDS CEO Torben Carlsen:
»2019 blev et hårdere år end forudset, da Brexit lagde en betydelig dæmper på både fragt- og passager-volumenerne på vores færgeruter mellem Storbritannien og resten af Europa.
Der var også modvind på vores ruter på Middelhavet, da Tyrkiets økonomi var i recession i 2019.
I denne modvind blev robustheden af vores medarbejdere samt vores kombinerede færge- og logistiknetværk bekræftet af en stigning på 1 procent i driftsresultatet (EBITDA) til DKK 3,6 mia. i 2019.«
Ny ambitiøs strategi
Torben Carlsen nævner også lanceringen af rederiets nye Win23-strategi, der omfatter en ambition om at nå et EBITDA på DKK 5,5 mia. i 2023 – altså næsten to milliarder kroner mere end i 2019.
»Denne ambition overstiger den forventede moderate markedsvækst i Europa, og strategiens sigte er derfor at udnytte vores netværks rækkevidde og styrke til at gøre endnu mere for kunderne og øge effektiviteten.«
Fremtidsudsigter
Når det gælder DFDS-ledelsens forventning til 2020 spår den et EBITDA-resultat i spændet 3,5-3,9 milliarder kroner.
»Mens det er vores opgave at komme i mål med de strategiske initiativer i Win23, så afspejler den underliggende volumenvækst i vores netværk eksterne faktorer som udviklingen i forbrug, produktion og handel på vores markeder,« skriver Torben Carlsen.
Han erkender, at Brexit-usikkerheden kan fortsætte indtil en handelsaftale mellem EU og Storbritannien er på plads. Omvendt kan den politiske afklaring efter det britiske valg med det klare mandat til premierminister Boris Johnson føre til nye investeringer og øget aktvitet i Storbritannien.
»Som leverandør af infrastruktur i form af færgeruter – hvoraf halvdelen forbinder Storbritannien med resten af Europa – afspejler vores fragt- og passagervolumener aktivitetsniveauet i de regioner, vi forbinder.
Da det er usikkert, hvordan de britiske handelsvolumener vil udvikle sig i 2020, er vores forventninger til volumenvæksten i denne del af netværket som udgangspunkt konservative.«
Klimamål over norm
DFDS ledelse har også ambitioner om at sænke rederiets CO2-udledningen. Faktisk lidt mere end IMO lægger op til.
»Det globale behov for klimahandling får stadig flere kunder, medarbejdere og aktionærer til at interessere sig for vores fodaftryk. Vi byder den øgede interesse velkommen og fortsætter med at fokusere på vores forretningsmodels bæredygtighed.
Lad mig her fremhæve to vigtige mål: For udledning af drivhusgasser er vores mål en reduktion på 45 pct. i 2030, hvilket er mere ambitiøst end IMOs (International Maritime Organisation) reduktionsmål på 40 pct.«.
Torben Carlsen slutter med et udtalt ønske om at øge antallet af kvinder i redereit og en udtalt tro på forbedring af forretningen i Middelhavet:
»For kønsfordeling er vores mål en minoritetsrepræsentation på 30 pct. i 2023. Der er mere information om bærdygtighed i vores CSR Report, der kan hentes på:
Det er fuld kraft frem for Win23 i 2020. Ved udgangen af året forventer jeg, at vi har gjort betydelige fremskridt i alle strategiens fire søjler – og ikke mindst forbedret driftens effektivitet og indtjening i Middelhavet.«