23948sdkhjf

Branchen foreslår klimatiltag

Dansk Erhverv, SLD og DTL udgiver klimaplan.

I forbindelse med Dansk Erhvervs grønne transportkonference ”En grønnere vej” offentliggjordes ”Klimaplan for den danske vejgodstransport frem mod 2030”, der er udarbejdet af Dansk Erhverv i samarbejde med SLD og DTL Danske Vognmænd.

Klimaplanen indeholder en række konkrete og overordnede forslag til politiske tiltag på kort, mellemlang og lang sigt.

Tanken med planen er, at forslagene kan tjene som inspiration og beslutningsgrundlag, når det skal besluttes, hvilke tiltag der kan implementeres på kort, mellemlang og lang sigt for at give en nødvendig og hurtig reduktion af den tunge transports klimaaftryk, samtidig med at transporterhvervets internationale konkurrenceevne bibeholdes, som det lyder.

Her følger et nedslag i de vigtigste forslag til politiske tiltag:

Kort sigt:

  • ”Branchen er klar til at forpligte sig på at tilbyde grønne transportløsninger, hvis det offentlige forpligter sig på at gøre brug af sådanne løsninger, og hvis der tilvejebringes konkurrencedygtige priser på bæredygtige drivmidler”.
  • ”Transportbranchen og den offentlige sektor, for eksempel Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), bør samarbejde om at udvikle standarder for den grønne transport, der kan bruges i offentlige udbud af transportløsninger”.
  • ”Afgiften på HVO-diesel bør afvikles og erstattes med subsidier, da det kan bidrage til at sikre en hurtig reduktion af last- og varebilers CO2-udledning”.
  • ”Der bør etableres en omstillingspakke på 100 mio. kr., der kan bidrage til en effektivisering af den tunge transport og opnå op til 20 procent reduktion af CO2 her og nu”.

Desuden foreslås, at der indføres statstilskud ved køb af fossilfrie lastbiler og gunstige afskrivningsregler for investeringer i klimarigtigt materiel.

På mellemlang sigt:

  • ”Overordnet bør tiltag på mellemlang og lang sigt foretages med et internationalt perspektiv in mente, og at Danmark bør søge at aftale ensartede regler på tværs af EU for den grønne omstilling, herunder strategien for implementering af nulemissionskøretøjer på hele kontinentet”.
  • ”Der bør iværksættes initiativer til nedsættelse af afgifter på bæredygtige drivmidler til tung transport som for eksempel biogas/LBG, så den samlede pris på bæredygtige drivmidler bliver konkurrencedygtig med diesel”.
  • ”Der bør iværksættes tiltag, der styrker udnyttelsen af kapaciteten i lastbilerne via styrket logistik. Dette gælder både på de lange transporter og for eksempel i bytransport og e-handelstransport”.

På lang sigt:

  • ”Danmark bør understøtte opstilling af tankstationer både nationalt og europæisk, der kan levere bæredygtigt brændstof som eksempelvis brint og biogas. Sådanne initiativer kan eventuelt opsættes som OPS/OPP”.
  • ”Danmark og EU bør understøtte alternative drivmidler, der kan bidrage til en kontinuerlig grøn omstilling, indtil der findes brugbare nulemissionskøretøjer for den tunge transport”.
  • ”Danmark bør tænke teknologier som Power-to-x ind i fremtidige planer for udbredelse af den danske vind- og solenergi”.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109