23948sdkhjf

Dan-Bunkering sag bliver endnu mere tåkrummende

Sag om ulovligt salg af jetfuel til russiske kampfly i Syrien bliver stadigt mere speget.

OPDATERET – Danske myndigheders halvhjertede håndtering af sagen om Dan-Bunkerings angivelige brud på EU’s sanktioner mod det borgerkrigshærgede Syrien er nu blevet en tand mere pinlig.

Sagen handler om Dan-Bunkering i Middelfart, der angiveligt har overtrådt EU’s sanktioner, der forbyder leverancer til de stridende parter i den ulykkelige borgerkrig i Syrien.

Det er angiveligt sket, ved at Dan-Bunkering i 2016 har leveret jetbrændstof via Ship-to-Ship-transfer i Middelhavet til et russisk tankskib, der så har leveret jetbrændstoffet til en havn i Syrien. Jetbrændstoffet er herefter anvendt af russiske kampfly, der støttet Asad-regimet i Syrien militært.

EU har netop indført sanktionerne for at beskytte civilbefolkningen i Syrien.

Russisk kunde

Allerede i 2016 henvender amerikanske myndigheder sig til danske myndigheder. Her overdrages efterretninger om ship-to-ship-overførslen af jetbrændstoffet i åben sø.

Ifølge efterretningerne har Dan-Bunkering ikke bare leveret jetbrændstoffet. Selskabet også arrangeret transaktionen og betalingen for overførslen kommer via en repræsentantfor det russiske forsvar.

Senere samme år viser nye efterretninger fra USA, at Dan-Bunkering fortsætter de illegale aktiviteter.

Syltningen på Fyn

Sagen har – meget kort fortalt - udviklet sig til en skandale, fordi ”bagmandspolitiet” – eller rettere Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – først overdrog efterforskningen til Fyns Politi.

Her blev sagen ”glemt” og først i foråret 2019 bliver SØIK tvunget til at overtage efterforskningen af den internationale sag.

Internationale sager er netop et af SØIK’s væsentligste myndighedsområder.

Sagen fik da også stor og kritisk og bevågenhed i medierne og på Christiansborg.

I september sigtede SØIK så endeligt Dan-Bunkering – der nægter sig skyldig i anklagerne.

Glemte EU

Nu kan Danmarks Radio afsløre, at Danmark som medlem af EU faktisk har pligt til at underrette de andre medlemslande i EU om brud på sanktionerne. Det skal sikre, at sanktionerne bliver håndhævet.

Men også her har danske myndigheder forsømt, deres opgaver. EU blev ifølge dr.dk først underrettet i juni i år. Næsten tre år efter Danmark modtog de første efterretninger om sanktionsbruddet fra USA.

Det blev tidligere i år klart, at værdien af leverancerne også er højere end oprindeligt beregnet. De skønnes nu at være på over 400 millioner kroner.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125