23948sdkhjf

Biogas fremtiden for tung transport?

DI Transport satte fokus på den grønne omstilling på ”Transportens Dag 2019”

El er det ”nye sort”, når man taler om den grønne omstilling. Det gælder også for transportsektoren, der udgør en af de væsentligste udfordringer på vejen mod en mere klimavenligt- og fossilfrit energiforbrug.

Og el-drevne personbiler fylder efterhånden udstillingsvinduerne hos de fleste bilforhandlere og el-bilerne har fået en pæn om end endnu beskeden niche ude i trafikken.¨

Men når det gælder den tunge trafik, så ser det mere sort ud for håbet om at skrotte forbrændingsmotoren.

Men det har selskabet Nature Energi en løsning på.

- Regeringens ambitioner om at standse salget af benzin- og dieseldrevne biler i 2030 er faktisk realistisk. Løsningerne findes allerede og om 10 år vil de være klar til at afløse personbiler med forbrændingsmotor. Men det næppe muligt at udfase forbrændingsmotoren, når det gælder den tunge transport – i hvert fald ikke inden 2030, sagde adm. direktør Ole Hvelplund, Natur Engergy A/S.

- Men vi har et CO2-neutralt alternativ, der kan gøre lastbiler og busser klimavenlige inden for få år – biogas.

Grøn her og nu

Biogas produceres ved at omdanne organisk materiale – træaffald, halm, gylle og meget andet – til metangas. Gassen kan så anvendes af køretøjer med gasmotor. Det udleder ganske vist CO2, men da den er produceret på organiske spildprodukter, vil ny vegetation optage og omdanne tilsvarende mængder CO2.

Natur Energi har allerede 10 biogas-anlæg i Danmark og selskabet har 16 biogas-tankanlæg i drift i Danmark. Kunderne er primært kommuner, der bruger biogassen i busser.

- Men vi vil meget gerne sælge biogas til den tunge transport, der står for seks procent af den samlede CO2-udledning i EU. 96 procent af den tunge transport kører på diesel og det er naturligvis ikke holdbart. Når el-drevne alternativer ikke er realistiske inden for i hvert fald de næste 10-15 år, så er vi nødt til at finde alternativer. Her er biogas oplagt, fordi det er en løsning, der er klar til at gøre den tunge transport CO2-neutral her og nu, sagde Ole Hvelplund.

Biogas nok?

Skeptikere vil nok stille spørgsmålstegn ved biogas som afløser for diesel, simpelthen fordi der ikke produceres nok.

- Faktisk vil der i Danmark om to år blive produceret så meget biogas, at det kan erstatte al den diesel, der blev anvendt i den tunge transport i 2018, hævdes Ole Hvelplund.

Han måtte dog erkende, at netop tvivl om produktionsmængderne udgør en barriere.

- Politikerne er positive over for ideen. Men når de taler med embedsmændene, så er svaret, at det ikke kan lade sig gøre. Blandt andet fordi de vurderer, at der ikke er nok biogas til rådighed, fortalte Ole Hvelplund.

Han hævede her, at det ikke er korrekt og han afviste også, at en afgiftsnedsættelse på biogas til dieselniveau vil medføre et provenutab for Staten.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156