Snigløb mod vejpakken mislykket
Et klart flertal i Europa-Parlamentet stemte i april for en række ændringsforslag til Europakommissionens vejpakke. Dermed sendte de pakken – der skal forbedre lastvognschaufførers arbejdsvilkår og sikre mere lige konkurrencevilkår – videre til de såkaldte trilog-forhandlinger, hvor parlamentet forhandler med EU-Kommissionen og Ministerrådet om den endelige udformning af direktivforslagene.
I sidste uge forsøgte en gruppe østeuropæiske medlemmer af det nyvalgte Europa-Parlamentet at stikke en kæp i hjulet på mobilitetspakken. På et hasteindkaldt møde i parlamentets transportudvalg krævede de en ny afstemning om mobilitetspakken i plenum.
Men tirsdag afviste et flertal i transportudvalget, at imødekomme de østeuropæiske parlamentsmedlemmers ønske om en ny forsinkelse af mobilitetspakken, der oprindeligt blev fremsat i maj 2017.
Dermed kan trilog-forhandlingerne om mobilitetspakken, der skal forbedre arbejdsvilkårene for lastvognschauffører i hele Euroa, fortsætte.
Det oplyser den danske europaparlamentariker Marianne Vind (S), der er medlem af parlamentets transportudvalg til Transport Tidende.
- Vejpakken lukker smuthuller i lovgivningen og sikrer, at man skal have
dansk løn, hvis man som udenlandsk chauffører kører i Danmark. Det er en sejr for Danmark og kampen mod social dumping på de europæiske motorveje, siger Marianne Vind til Transport Tidende.
Mobilitetspakken ligger op til ændring af flere EU-direktiver. Herunder også det såkaldte udstationeringsdirektiv. Her har chauffører hidtil være undtaget for reglerne. Men det bliver ændret – i hvert fald delvist – hvis mobilitetspakken bliver vedtaget efter trilog-forhandlingerne er afsluttet.
Det vil betyde, at udenlandske chauffører i et vist omfang, skal aflønnes efter de overenskomster, der gælder i det land de kører i.
- Processen har været et studie i, hvordan stærke interesser forsøger at trække lovgivning i langdrag for at bremse sociale fremskridt og forbedringer for lastbilchauffører i hele EU, lyder det fra Marianne Vind.
Argumentet fra de østeuropæiske politikere har været, at vejpakken udfordrer den frie bevægelighed og konkurrencen på det indre marked. Fremadrettet kan chauffører fra andre lande nemlig ikke køre til en østeuropæisk løn, når de kører rundt i lande som Danmark.
Et forhold som dele af den danske transportbranche betragter som unfair konkurrence.
- Socialdemokratiet har kæmpet for dette i årevis, og vejpakken beviser,
at vi kan bruge EU-systemet til at forbedre vilkårene for almindelige lønmodtagere og gøre den frie bevægelighed og konkurrence langt mere fair, siger Marianne Vind.
Hun lægger ikke skjul på, at hun finder de østeuropæiske transportpolitikeres obstruktion ærgerlig.
- Det har været frustrerende at se, hvordan vejpakkens modstandere har udnyttet
lovteknik og brugt beskidte tricks for at bremse processen, men i dag har et flertal godkendt pakkens indhold efter årelange forhandlinger i parlamentet.
Baggrund:
Vejpakken er en omfattende ændring af EU-lovgivning og -regler omkring vejtransport nogensinde. Intentionen bag pakken er at sikre mere ensartede regler og fortolkningen af disse på tværs af lande, samt bedre håndhævelse af disse, mere fair konkurrence og grønnere vejtransport.
Mobilitetspakken lægger op til, at der indføres en karantæneperiode for at undgå systematisk udnyttelse af cabotageretten.
Cabotageretten bliver yderligere punkteret, da en udenlandsk chauffør skal aflønnes på niveau med deres kolleger i det land de aktuelt udfører transportarbejde i. Dog kan de aldrig aflønnes ringere end, deres egen nationale overenskomst.
Anvendelsen af såkaldte skuffeselskaber skal bekæmpes ved at stille krav om reel kørselsvirksomhed i det land selskabet er registreret i.
Mobilitetspakken bekræfter også den EU-dom, der fastslår at det lange weekendhvil på 45 timer ikke kan afholdes i lastbilens førerkabine. Dertil kommer, at det bliver et krav, at chaufførerne vender hjem til deres hjemland mindst en gang, hver fjerde uge.
En Tachograf med GPS-positionering og registrering skal gøre det lettere for myndigheder at håndhæve reglerne.