23948sdkhjf

Fortsat usikkerhed i Hormuz-strædet

Lloyd’s List: Rederier søger alternativ til britisk flag.

Udsigten til en mere eller mindre velordnet britisk exit fra EU har allerede medført en massiv udflagning fra det britiske skibsregister. Nu har rederier med tonnage under britisk flag fået endnu en ”god grund” til at overveje et flagskifte.

Iran svarede som bekendt forleden igen på den britiske flådes opbringning af et iranske tankskib nær ved Gibraltar 4. juli og beslaglagde det britisk flagede tankskib Stena Impero i Hormuzstrædet 19 juli.

Dermed er konflikten i det stærkt trafikkerede og strategisk vigtige farvand i og omkring Hormuzstrædet taget et trin opad stigen mod en ”varm” konflikt.

Den britiske regering har fordømt den iranske beslaglæggelse af Stena Impero og den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt har betegnet opbringningen som statsligt pirateri.

Han erkender behovet for at sikre den frie navigation i Den arabiske Golf og Hormuzstrædet.

Men Storbritannien har ikke lyst til at slutte sig til USA’s konfrontatoriske kurs mod Iran i striden om Irans atomprogram.

 I stedet ønsker den britiske regering opbakning fra andre EU-lande til en international flådestyrke, der skal sikre den internationale skibstrafiks frie sejlads i regionen.

Derfor har Hunt været i kontakt ifølge nyhedsbureauet AFP været i kontakt med kolleger i Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Finland. Den danske udenrigsminister Jeppe Kofoed skal også have drøftet en international flådestyrke med Jeremy Hunt.

Udflagning

Ifølge shippingavisen Lloyd’s List overvejer en række rederier at udflage tonnage, for at undgå uønsket interesse fra de iranske myndigheder.

Otte handelsskibe under britisk flag skal aktuelt være ”fanget” i Den Persiske Golf, mens andre skibe er blevet omdirigeret. Lloyd’s List anslår, at helt op til 350 store tankskibe og 65 gastankskibe kan blive hindret i at betjene verdens vigtigste marked for energi-produkter.

Det britiske skibsregister har angiveligt mistet 30 procent af tonnagen over de sidste to år, efter den britiske brexit-afstemning. Den udvikling kan med udsigten til en langvarig konflikt med Iran medføre et reelt kollaps af de britiske skibsregistre.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125