Varebilskrav på lavt blus
I dag mandag træder de nye tilladelses- og uddannelseskrav på varebilsområdet i kraft, men Færdselspolitiet har ikke tænkt sig at finde den helt store bødeblok frem endnu. I hvert fald ikke over for de virksomheder, der nåede at indsende ansøgning til Færdselsstyrelsen inden 1. april.
Det skyldes, at Færdselsstyrelsen fortsat er presset af en stor arbejdspukkel med at gennemgå de modtagne ansøgninger – også dem styrelsen modtog inden fristen 1. april.
Derfor har Færdselsstyrelsen indgået aftale med politiet, der betyder, at Færdselspolitiet i tre måneder – fra i dag 1. juli til og med 30. september – vil forholde sig vejledende over for de chauffører og vognmænd, der bliver standset og kontrolleret.
Stor arbejdspukkel
De nye varebilskrav, der træder i kraft i dag mandag den 1. juli, indebærer blandt andet, at virksomheder skal være i besiddelse af en tilladelse, hvis virksomheden efter den 1. juli fortsat skal køre godskørsel for fremmed regning med dansk indregistreret varebil eller vogntog med en samlet tilladt totalvægt, der overstiger 2.000 kg og fragter gods med en samlet vægt på mere end 11 kg pr. stykgods.
Ansøgningsfristen til varebilstilladelser var 1. april, men Færdselsstyrelsen oplyser, at den fortsat er i færd med at behandle ansøgninger, der er modtaget inden ansøgningsfristen.
”Færdselsstyrelsen er i gang med at behandle de modtagne ansøgninger; i første omgang dem, som styrelsen har modtaget inden fristen den 1. april og dernæst dem, styrelsen har modtaget efter denne frist. Behandlingen sker i den rækkefølge, som ansøgningerne er modtaget. Færdselsstyrelsen har behandlet eller er fortsat i færd med at behandle de ansøgninger, der er indsendt senest den 1. april. Der er forsat mange ansøgninger modtaget senest 1. april, hvor et eller flere af kravene for at få udstedt en tilladelse ikke er opfyldt. Styrelsen fortsætter sagsbehandlingen snarest muligt efter den påkrævende dokumentation er modtaget”, lyder det fra Færdselsstyrelsen.
Styrelsen oplyser desuden, at ansøgninger, der er indsendt til styrelsen efter den 1. april 2019, ikke kan forventes at være færdigbehandlet inden den 1. juli 2019, hvilket betyder, at virksomhederne ikke lovligt må udføre godskørsel for fremmed regning efter den 1. juli.
DTL-ros til lempelse
Hos brancheorganisationen DTL – Danske Vognmænd roser man politiets lempede tilgang, da man her længe har kunnet se, at Færdselsstyrelsen ville have besvær med at nå at udstede varebilstilladelser inden 1. juli.
- Vi har længe været klar over, at en lang række tilladelser ikke ville nå at komme på plads, og det står klart, at ikke alle, der kører godskørsel med varebil, når at få deres tilladelser inden 1. juli. Vi har været i intens kontakt med både den nye regering og Færdselsstyrelsen om problemet og er derfor meget glade for den aftale, politiet og Færdselsstyrelsen har lavet for de næste tre måneder, siger Ove Holm, underdirektør i DTL.
DTL anbefaler stadig de medlemmer, der har ansøgt korrekt og rettidigt – dvs. inden 1. april og med alle relevante og korrekt udfyldte bilag – kontakter Færdselsstyrelsen for at høre om status i deres sag.
- Fra DTL’s side har vi den holdning, at der må og skal være styr på varebilsområdet – og det har været et stort ønske fra branchen. Nu har vi lovgivningen og en ikrafttræden lige om lidt. Men det er en god, pragmatisk løsning at give tre måneders vejledende myndighedskontrol, så papirerne kan komme på plads, siger underdirektøren og fortsætter:
- Det er vigtigt at understrege, hvad Færdselsstyrelsen og politiet da også gør, at myndighedskontrollen fortsætter uændret i forhold til alle andre forhold. Henstanden og den lempelige kontrol frem til og med september gælder udelukkende i forhold til vognmandstilladelsen, siger Ove Holm.