23948sdkhjf

Klima-regning til transportsektoren

Ny S-ledet regering præsenteres for dronningen i dag.

Mette Frederiksen (S) bliver Danmarks nye statsminister senere i dag. Det stod klar lige inden midnat tirsdag, da Mette Frederiksen, sammen med Morten Østergaard (RV), Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) kunne præsentere en løst formuleret aftale om målsætningerne for en ny Socialdemokratisk regering, der har støtte fra Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

70 procent

Klimaet er som ventet i fokus i regeringsaftalen. De fire partier begrunder behovet for en reduktion af Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030, målt i forhold til niveauet i 1990.

De fire partier fremhæve her, at der globalt forventes investeringer for sammenlagt 90.000 milliarder i de næste 11 år, for at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader celcious. Det er et marked, som partierne gerne ser dansk industri tager en solid bid af.

»Det er en unik mulighed for dansk erhvervsliv, som skal udnyttes. Danmark skal være kendt som et grønt iværksætterland.«

Transport

Den nye regering vil ifølge aftalen indføre bindende mål for Danmarks klimaindsats. Allerede i det kommende folketingsår vil regeringen fremsætte et forslag til en klimalov, med bindende delmål og bindende langsigtede mål:

  •  Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 pct. til 70 pct. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.
  •  At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler, der sikrer, at Danmark lever op til Paris-aftalens temperaturmål.
  •  At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhæng med finanslovsprocessen.
  •  Omstille transportsektoren. Som led i en grøn mobilitetsplan er en lang række initiativer nødvendige for at sikre markant flere elbiler på vejene og den nødvendige omstilling af transportsektoren:
  •  Et stop for salg af alle nye diesel- og benzinbiler fra 2030 og skærpede miljøzoner. Det undersøges, om Kommissionen for grøn omstilling af personbiler kan fremrykke sit arbejde, så den endelige rapportering ligger færdig før udgangen af 2020. Der skal hurtigst muligt derefter indgås en politisk aftale for at sikre tryghed for branchen og bileejerne samt ro om den grønne omstilling.
  •  En ny regering vil forhandle en aftale om infrastruktur, så klima- og miljøhensyn i langt højere grad indgår. Det kræver blandt andet investeringer i den kollektive transport og cyklisme.
  •  Igangsætte initiativer der skal sikre mere bæredygtig flytransport.

Den tunge transport er altså ikke nævnt i dokumentet. Det må alligevel antages, at den nye regering og dens støttepartier ikke vil glemme lastbiler, godsbanetransport og skibsfarten, når det gælder klimakravene.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126