AMU-Fyn får flygtninge i job
Som flygtning eller familiesammenført har man i kraft af IGU-aftalen fra 2016 mulighed for at få bevilget IGU-forløb, hvis man vel at mærke er under 40 år og har været i Danmark i under 5 år.
Forløbet skal øge flygtninge og indvandreres kompetencer, så de øger chancerne for et fast job i Danmark eller tage opkvalificeringen med sig hjem, hvis der bliver fred i hjemlandet.
Som eneste uddannelsesinstitution i landet hjælper AMU-Fyn med at etablere kontakten mellem IGU’er og virksomheder samt forestå den uddannelsesmæssige del af IGU-forløbet.
Til februar opstarter AMU-Fyn et nyt IGU-forløb – denne gang inden for lager og industri - og håbet er, at dette kursus bliver lige så populært som de forrige.
Eneste med IGU-forløb
Hos AMU-Fyn i Odense-kvarteret Tietgenbyen har man på transport- og lagerforløbene årligt 8.000 elevuger, hvor der uddannes, efteruddannes og opkvalificeres alt fra bus- og lastbilchauffører, truckførere og lagermedarbejdere, som det også sker på øvrige AMU-centre og uddannelsesinstitutioner landet over.
Men på denne AMU-uddannelsesinstitution på C. F. Tietgens Boulevard i Odense-kvarteret Tietgenbyen kan man noget, ingen andre i landet kan. Som en del af trepartsforhandlingerne i 2016 blev aftalen om IGU-forløb indgået, og det fik AMU-Fyn til at øjne muligheden for at tilbyde et nyt produkt og samtidig hjælpe nogen af de medborgere, som havde allermest brug for det, i gang med uddannelse og opkvalificering.
I dag har AMU-Fyn gennemført over en håndfuld IGU-forløb inden for lastbil-, bus- og lagerfagene, og tiltaget har været en stor succes. Hvert eneste forløb har været fyldt op, og de foreløbige resultater har været fantastiske. Det allerførste hold på 15 IGU’er er netop blevet færdige, og her har hele 13 indtil videre formået at komme i varigt job efterfølgende.
Det fortæller Karin Kjerside Sørensen, der er uddannelseskonsulent hos AMU-Fyn.
- Vi besluttede os for, at vi som AMU-center gerne ville varetage rollen som bindeleddet mellem IGU-kursisten, kommunen og virksomheden, så man kunne få nogen af de mange flygtninge i gang med opkvalificering mod et varigt job.
Hun tilføjer, at IGU-forløbene har vist sig at være meget populære, men at der også er meget arbejde forbundet med det.
- Flere erhvervsskoler har taget tilløb til det, men det er ret omfattende. Man skal virkelig markedsføre det og have kursister på samme niveau for at kunne samle et helt hold. Det har blandt andet betydet, at vi har modtaget kursister fra hele landet.
Nyt lager-forløb
Karin Kjerside Sørensen fortæller, at mange IGU’er har uddannelser med fra hjemlandene, men at de ikke er godkendte i Danmark.
- På seneste IGU-lastbilforløb var der flere faggrupper repræsenteret – heriblandt en læge og en advokat, siger hun og tilføjer, at AMU-Fyn starter 25. februar 2019 et helt nyt IGU-forløb op inden for lager og industri.
- Vi har ikke fået fyldt forløbet op endnu. Men mange firmaer har en IGU ansat, og reglerne er, at de skal have 100 dages uddannelse, og så kan lager- og industriforløbet være en mulighed. Når de to år er gået, skal de gerne være så opkvalificeret, at de eventuelt kan få et fast arbejde, eller, hvis der er blevet fred i deres hjemland, kan komme hjem og tage opkvalificeringen med sig, siger hun og tilføjer, at der er plads til i alt 16 kursister på det nye forløb.
Ud af boksen
Ifølge Karin Kjerside Sørensen er det AMU-Fyn magtpåliggende at være innovative i sin forretningstilgang, for kursister kommer ikke og banker på hoveddøren af sig selv, som de gjorde engang.
Et godt eksempel på det er AMU-Fyns totalløsningskoncept, hvor uddannelsesinstitutionen hjælper virksomheder med det administrative arbejde omkring efteruddannelse og refusion.
- Eller for et par år siden hvor jeg på Ærø besøgte en række virksomheder for at høre, hvad de kunne tænke sig af AMU-Fyn. Flere svarede, at de kunne tænke sig, at der kunne komme efteruddannelse på Ærø. De var kede af at tage herover og tilbage igen. Så valgte vi at sige, at to gange om året flytter vi AMU-Fyn til Ærø og kører lovpligtig certifikatefteruddannelse to gange om året. Det har været en kæmpe succes, siger hun.
- Vi prøver at være fremme i skoene som skole. Vi vil gerne hjælpe vores branche, og derfor er vi nødt til at tænke ud af boksen. Vi skal være den moderne uddannelsesinstitution, der går skridtet længere for at tilgodese kundernes behov og selvfølgelig i sidste ende at skaffe kunderne. Det er vores opgave, lyder det fra Karin Kjerside Sørensen.
(Denne artikel har også været bragt i Transport Tidende nummer 23).