23948sdkhjf

- Banegods savner politisk fokus

Transport Tidende interviewer Jan Wildau, sekretariatschef hos Dansk Banegods.

(Jan Wildau er kommunikationsdirektør i DB Cargo Scandinavia, men svarer i sin egenskab som repræsentant for interesseorganisationen Dansk Banegods).

Er der skabt rimelige forhold for at drive banegodstransport i Danmark?

- Der er positive ting at sige, men der mangler større hensyn til erhvervskunderne hos Banedanmark i forbindelse med banearbejder. Erhvervslivet bør inddrages i planlægningen af arbejdet, da forudsigelighed og et i det mindste begrænset “åbent spor” er afgørende.

Er der forskel på betingelserne inden for henholdsvis national-, international- og transittransport?

- Ikke væsentligt - men hvis Danmark skal undgå at drukne i lastbiler, skal vi se en politisk vilje til også at prioritere godset mellem Sverige og Tyskland.

Er der vilje fra danske transportkøbere til at benytte sig af banen?

- Ja, vi oplever en stigende interesse fra både produktionsvirksomheder og speditører. Men systemet er lang tid om at reagere på efterspørgsel, og der er ikke tilstrækkeligt politisk fokus på at flytte godset fra vej til bane.

Er de fysiske betingelser til stede for banegodstransport i form af tilstrækkelige mængder skinner og godsterminaler?

- Der mangler kapacitet enkelte steder - eksempelvis på Fyn.

Er der lige konkurrenceforhold mellem transportformerne i Danmark?

- Nej, det er der ikke. Det er samfundsøkonomisk langt billigere at transportere gods på bane end på vej - og dette afspejles ikke i den politiske prioritering. Senest så vi takstnedsættelser på Storebælt - men ikke for godstog.

Hvad er Dansk Banegods’ holdning til de tomme banegodsterminaler i Hirtshals og Esbjerg?

- Dansk Banegods er kede af, at terminalerne ikke er i brug. Desværre er begge terminaler et resultat af en god politisk vilje og et ringe centraladministrativt indblik i erhvervslivets behov. Der er ikke i dag noget sted, at regeringsapparatet identificerer behov og beskriver løsninger for banegodstransporten, og dermed har der historisk set været fægtet i blinde.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078