23948sdkhjf

Ny Vesthavn sikrer vækstmuligheder

Nye havnearealer ved Kalundborg Havn

Kalundborg Havns Ny Vesthavn er for alvor ved at tage form lige vest for Asnæsværket. Som det fremgår af fotoet, er spunsvæggene færdige, og omtrent fyldt op. Projektet skal efter planen stå klar til byggemodning 1. marts næste år. 

Dermed bliver den store vestsjællandske industrihavn ikke bare 330.000 kvadratmeter og 500 meter kaj større. Med en vanddybde på 15 meter ved kaj – tre meter mere end hidtil – kan Kalundborg Havn modtage anløb af endnu større skibe. Undervandoverfalden er der også uddybet et svajebassin, hvor skibene kan vende, med diameter på 330 meter. 

- Ny Vesthavn vil sikre, at der fortsat er vækstmuligheder på Kalundborg Havn, fortæller havnedirektør Bent Rasmussen. 

Han blev ansat i 1995 og har ledet havnen gennem den store transformation fra færgehavn til industrihavn. En omlægning, der er involveret flere hundrede tusinde kvadratmeter havnearealer. 

- Pladsen er ved at blive trang på den eksisterende havn. Med Ny Vesthavn sikrer vi fortsatte udviklingsmuligheder på Kalundborg Havn, fortæller havnedirektøren. 

Udvidelsen tilfører ikke bare nye havnearealer. Ny Vesthavns øgede vanddybde vil også sikre, at Kalundborg Havn følger tendensen mod stadigt større handelsskibe. 

Reserveret havnebrugere 

Kalundborg Havn bliver første kunde på Ny Vesthavn, når Kalundborg Container Terminal flytter ind på et 50.000 kvadratmeter stort areal. 

Kajgaden og adgangsvejene optager yderligere 43.000 kvadratmeter. Det betyder, at der 237.000 kvadratmeter, der er reserveret til udlejning til havnebrugende virksomheder. 

Den tilladte bygningsprocent på området er 50 procent og der må bygges op til 30 meters højde. På to arealer mod syd er den tilladte bebygggelsesprocent dog 60 og der må opføres op til tre højtanke på op til 38 meter. Den maksimale byggehøjde gælder ikke for eventuelle skorstene – her er det miljømyndighedernes krav, der er afgørende. 

Der placeres to mobilkraner på Ny Vesthavn. En af dem vil være en Gottwald med en løftekapacitet på 100 ton ved 24 meters udlæg og 38 tons ved 50 meters udlæg. 

- Kalundborg Bulk Terminal har indgået et ”letter of intet” om at placere sig på Ny Vesthavn. De ligger i dag ved kaj med 12 meter dybgang og får derfor mulighed for at anvende væsentligt større skibe., fortæller Bent Rasmussen. 

Det er bare første etape, der står færdig næste forår. 

- VVM-tilladelsen er faktisk på 600.000 kvadratmeter, men det ligger ikke lige for. Næste etape bliver først igangsat når, behovet er der, siger havnedirektør Bent Rasmussen til Transport-Tidende. 

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111