23948sdkhjf

Ingen grus i maskineriet

Store stigninger i grus-forretningen i Thyborøn.

1,8 mio. tons. Så meget gods gik der i 2017 over kaj på havnen i Thyborøn, der igennem de seneste ti år har udviklet sig fra at være ren fiskerihavn til også at være godshavn.

Mængden repræsenterer en stigning mod 2016 på 17 procent, og langt størstedelen udgøres af sten og søral, på hvilken nicheforretning Thyborøn Havn har gjort sig markedsledende i Danmark.

Desuden kan havnens medarbejdere se frem til snart at kunne gøre brug af et splinternyt havnekontor, der både skal give de ansatte bedre arbejdsforhold, men også signalere, at her drives der en professionel havnevirksomhed, der er mere end klar til at tage imod forretning fra de kommende Vesterhav Syd og – Nord-havvindmølleparker.

Grus og gods

Omkring 85 procent af den samlede godsmængde i 2017 bestod af råstoffer gravet ud af Nordsøen. Således gik der 1,5 mio. tons søral over kajen sidste år, der således bidrog væsentligt til havnens omsætningsrekord på 43,87 mio. kr.

- Sidste år gik rigtig godt – vi klager ikke. Især har der været gang i råstoffer – sten, grus og søral – der graves op på Jyske Rev, hvor gruset er af høj kvalitet, siger Jesper Holt Jensen, havnedirektør i Thyborøn Havn og tilføjer, at havnen ifølge Danmarks Statistik er den havn i Danmark, der i 2017 havde den største mængde grus, til trods for at Thyborøn Havn ikke længere tilbage end i 2007 stort set intet havde.

- Vi er den havn, der ligger tættest på indvindingsområderne, og grusbranchen fortæller os, at de ser stor efterspørgsel på råvarerne – særligt i det midt- og vestjyske, men også i resten af Danmark og udlandet. Med stigningerne i grus-forretningen har vi også kunnet gøre godt brug af den nye sværgodskaj efter Nissum Bredning-installationen, siger Jesper Holt Jensen.

Han tilføjer dog, at godsmængden år til dato ikke har kunnet følge med succesen i 2017.

- Indtil videre er vi 10 procent under niveauet på samme tid sidste år, hvad angår godsmængden, men det skyldes en række strukturelle faktorer som adgang til sandpumper og kapacitetsproblemer. Nu har vi sat rekorder i mange år i træk, men vi har da stadig en ambition om at præstere vækst i år – både på gods og i fiskeriet, siger han og tilføjer, at der lige præcis på fiskeriområdet gælder andre omstændigheder i år end sidste år.

- I 2017 var mængden af fisk større, men til gengæld var prisen lavere. På konsumfiskeriområdet er billedet i øjeblikket det modsatte af sidste år. I år er der færre mængder, men til gengæld er priserne højere, lyder det fra havnedirektøren.

Nyt havnekontor

Som alle større vesterhavshavne arbejdes der ihærdigt på at få en del af kagen, når de mange planlagte havvindmølleparker skal etableres i Nordsøen i de kommende år. Hos Thyborøn Havn har man især set sig varm på Vesterhav Syd og – Nord, og håbet på disse kanter er, at havnens splinternye sværgodskaj kan overbevise beslutningstagere om, at Thyborøn vil gøre sig godt som udskibningshavn for vindmølledele.

Desuden er havnen gået i gang med istandsættelse af ydermolerne, der er et projekt, der ventes at koste 18. mio. kr. og forventes færdigt i løbet 2019. Den nye ydermole bliver tre meter bredere end den nuværende, og samtidigt vil vanddybden på stedet blive øget fra 6 til 7,5 meters dybde.

Men forskønnelserne af byens havneområde stopper ikke her.

Thyborøn Havns bestyrelse har nemlig besluttet, at der skal bygges et nyt havnekontor til afløsning af det nuværende havnekontor. Byens nye havnehus opføres lige uden for Jesper Holt Jensens vindue, og havnedirektøren kan derfor fra første parket følge med i etableringen af havnens nye kontor, der med et omfang på 574 kvadratmeter forventes at være klar til indflytning til maj.

- Vores nuværende havnehus er pænt, men det er også gammelt og utæt. Det er vurderet, at det er bedre at bygge nyt og rive det gamle ned, for at få det op på moderne standarder. Det nye bliver lidt større og vi kan udnytte pladsen bedre. Desuden bliver det højere, så havnevagten får også et bedre udsyn over havnen og indsejlingen. Den højere standard signalerer også, at det er en kvalitetshavn, der prioriterer energi og miljø, siger Jesper Holt Jensen.

Thyborøn Havn er en kommunal selvstyrehavn ejet af Lemvig Kommune. Den råder over et samlet areal på 950.000 kvadratmeter. Der er i alt cirka 5,5 kilometer kajer i Thyborøn Havn, og største vanddybde i bassiner og ved kajer er 9 meter.

(Denne artikel er også bragt i Danske Transport Mediers indstik "Transport i Midtjylland").

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126