23948sdkhjf

Blockchain vil møde modvind i containerskibsfarten.

Analyse spår lang og vanskelig vej for blockchain-teknologien i containerskibfarten.

Maersk Line og it-giganen IMB kunne sidste år annoncere et samarbejde om en visionær revolution af hele den tunge bureaukratiske papirgang omkring køb og salg af containertransport. Ved hjælp af blockchain-teknologien, der har sin oprindelse i de virtuelle valutaer – også kaldet kryptovaluta – som bitcoin, skal der skabes langt større gennemsigtighed om priser og betingelser og toldbehandlinge etc. Vel og mærke samtidig med at den enkelte aktør kan bevare centrale forretningshemmeligheder.

Men det bliver en lang og svær vej, før blockchain-teknologien for alvor vinder fodfæste i containerskibsfarten.

Det spår Eric Johnson, der er senior technology editor, på joc.com.

Han vurderer, at indførelsen kan ende med at blive lige så vanskelig og langvarig som RFID-teknologiens indtog i logistikken. Et indtog, der selv i dag er langt fra at indfri de løfter, som teknologien skabte håb om, da den blev tilgængelig i nullerne.

Han ser betydelige hindringer, der skal overvindes før der kan opbygges et globalt netværk, med tilstrækkeligt mange aktører (nodes), som er forudsætningen for at løsningerne bliver operative.

Frygter monopoler

Den første forudsætning er – ifølge Johnson – at der skabes en bred vifte af indbyrdes uafhængige løsninger, der kan ”tale” med hinanden, eller alternativt to til tre store dominerende løsninger, der er tilgængelige på alle markeder.

Førstnævnte løsning forudsætter enighed om fælles standarder på tværs af platforme. Den sidste vil møde udbredt modvilje hos både rederier og transportkøbere, fordi de her bliver afhængige af store centralt placerede mellemmænd, der potentielt vil få stor magt over forsyningskæderne.

En anden forudsætning for succes er, at alle aktører – kommercielle og myndigheder – skal indse og acceptere, at blockchain-løsninger først bliver effektive, hvis de nuværende logistikløsninger gentænkes på ny, frem for at blockchain-løsningerne tvinges til at tilpasse sig de eksisterende logistikløsninger.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078