23948sdkhjf

EU støber kugler til sag mod Danmark

EU-Kommissionen sender åbningsskrivelse om omstridt dansk p-regel.

Som ventet er transportminister Ole Birk Olesens blanke afvisning af en stribe kritiske spørgsmål fra EU-Kommissionens transportkommissær Violeta Bulc om den nye danske p-begrænsning for lastvogne på 25 timer, landet på stengrund.

EU-Kommissionens generaldirektorat for transport – DG Move – har nu taget første formelle skridt på vejen til en sag mod Danmark i form af en såkaldt åbningsskrivelse.

Det skriver dr.dk fredag.

»Det er negativ særbehandling over for udenlandske lastbilchauffører, når Danmark har vedtaget en ny lov om, hvor længe lastbilchauffører må gøre stop på en af landets 90 statslige rastepladser,« lyder det i DR’s citat fra åbningsskrivelsen.

Forhindre campering

De nye danske regler, der betyder at lastvogne maksimalt må parkere i 25 timer på statens rastepladser langs motorvejene, trådte i kraft 1. juli.

Overtrædelse ”belønnes” med en parkeringsafgift på 510 kroner. Den stiger dog til omkring 2.000 kroner fra årsskiftet, når en lovændring er vedtaget.

På til- og frakørselsramperne hæves bødeniveauet fra 1.000 kr. til cirka 3.000 kr.

De nye regler er en del af den finanslovsaftale, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti lige før jul. Formålet er at forhindre udenlandske lastvognschaufførers ”campering” på statens rastepladser.

Da danske lastvognschauffører normalt afholder deres lovpligtige weekendhvil på 45 timer i hjemmet, så rammer reglen i praksis kun de udenlandske lastvognschauffører.

Det mener EU-Kommissionen er ulovlig diskrimination.

Dertil kommer, at de nye danske p-regler gør det vanskeligt og måske umuligt for udenlandske chauffører, at afholde det lovpligtige weekendhvil i Danmark. Dermed bryder p-reglerne med et helt grundlæggende juridisk princip om, at ”lovgivning” ikke må tvinge borgerne til at overtræde anden lovgivning.

Forventelig sag

Over for TV2 siger branchedirektør Michael Svane, DI Transport:

- Det kommer ikke som en overraskelse for mig. Vi har hele tiden peget på, at det er en restriktion i forhold til den fri bevægelighed. Det handler for os også om, at reglerne bør lægge sig op ad reglerne for køre-hviletid, siger han.

I DTL – Danske Vognmænd betegner adm. direktør Erik Østergaard åbningsskrivelsen fra EU som ventet, men han opfordrer regeringen til at stå fast og tage det juridiske slagsmål med EU-Kommissionen.

- Det er ikke uventet, når man tænker på, at Kommissionen i slutningen af april foreholdt den danske regering denne holdning i diplomatisk indpakning – og siden transportministerens afvisende svar har forholdt sig passiv i næsten 3 måneder, udtaler DTL’s adm. direktør Erik Østergaard og tilføjer

- Danmark har en god sag, siger Erik Østergaard og henviser til den tidligere strid med EU-Kommissionen om Danmarks fortolkning af cabotagereglerne. Her fik Danmark delvist medhold.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063