23948sdkhjf

Platooning-forsøg i praksis

Britisk forsøg med platooning af lastvogne.

Mens økonomer med indsigt i transportsektoren herhjemme tvivler på ”platooning” af lastbiler, fordi den økonomiske gevinst er ganske beskeden i forhold til den krævede investeringer, så virker optimismen omkring den digitale lastvognskonvojs fremtid langt større i Storbritannien.

Platooning var på pogrammet på Microlise Transport Conference i Coventry i midten af maj. Her fortalte Rob Wallis, fra TRL (Transport Research Laboratory), om et praktisk forsøg med platooning, der er på trapperne i England.

TRL har forsket i løsninger til vejtransporten i mere end 85 år. Rob Wallis blev chef for institutionen i 2013 og er udpeget til at lede platooning-forsøget, der angiveligt er det første, hvor platooning bliver anvendt i ”det virkelige liv” over en længere periode.

Platooning er – som de fleste af Transport-Tidendes læsere nok ved – en digital sammenkædning af to eller flere lastvogne i en konvoj. Den forreste lastvogn trækker digitalt de andre, der i tæt formation følger ”førerlastbilen”. Det betyder at de bagvedliggende lastvogne sparer brændstof, fordi de kører i læ af den forankørende lastvogn. Samtidig optager lastvognene væsentligt mindre plads på vejen, til gavn for den øvrige trafik.

Bevise sikkerhed

- Der er tale om et to-årigt forsøg og formålet er at vise, at teknolgien kan anvendes sikkert i almindelig trafik. DAF stiller tre trækkere med platooning teknologi til rådighed, mens DHL indsætter de tre vogntog i praktisk drift, fortalte Rob Wallis.

Han fremhævede det forventede fordele i form af en forbedret brændstoføkonomi og mindre ”fodaftryk” i trafikken og dermed bedre plads til de andre trafikkanter.

- Samtidig er det vigtigt, at man forstår sikkerheden forbedres væsentligt, fordi køretøjerne alle er udstyret avancerede førerassistentsystemer, der hjælper med at holde vogntoget i den valgte kørebane, holde automatisk sikker afstand til forankørende og bremser op, hvis der er fare for kollision. Sikkerhedsforbedringen gælder ikke bare, når lastvogne kører i konvoj, men også når de kører solo, sagde Rob Willis og tilføjede:

- Det er altså ikke bare en teknologi, der vil gavne transportvirksomhedernes økonomi, men også resten af samfundet i form af mindre trængsel og færre trafikulykker med personskade og dødsfald.

Forsøget skal også vurdere, hvordan platoning påvirker den eksisterende britiske vejinfrastruktur – eller måske snarere omvendt. Britterne kører ikke bare i den forkerte side af vejen. Vejnettet og skiltningen er også anderledes end den man finder på ”kontinetet.

- Forsøget skal også give et detaljeret indblik i, hvad platooning betyder for driften hos operatøren. Det skal også vurdere, hvordan platooning påvirker den øvrige trafik. Der er altså tale men et meget omfattende projekt, hvor der skal indsamles og analyseres store mængder data, sluttede Rob Wallis.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063