23948sdkhjf

Gave til sammenhængskraften fylder 20

Storebæltsbroen har gjort alle sine kritikere til skamme.

Storebæltsbroen fylder 20 år i morgen torsdag 14. juni

Bortset fra udbygningen af det danske jernbanenet i 1800-tallet er der næppe nogen danske infrastrukturprojekter, der har haft større betydning end Storebæltsbroen og Storebæltsforbindelsen, der groft sagt kortede en time af rejsetiden mellem Vest- og Østdanmark.

Det skortede ikke på modstand, da Folketinget vedtog at bygge en kombineret jernbane- og motorvejsbro over Storebælt i 1986. Helt frem til bro- og tunnelforbindelsens åbning i slutningen af 90’erne – og endda efter – lød der voldsomme protester.

Lige fra dem, der ville savne ”Storebæltskaffen” på færgen – i 30’erne hævede folkeviddet, der DSB-færgerne kun havde én enkelt kaffebønne……..til deling, over dem der hævde forbindelsen ville blive en miljøkatastrofe ikke bare for det lokale havmiljø, men for hele vandkredsløbet i Østersøen.

Dertil kom den lange stribe af advarende røster, der spåede økonomisk ruin for det brugerbetalte milliardprojekt.

I dag er det formentlig svært, at finde nogen, der vil bytte den hurtige tur over Storebælt for tynd færgekaffe. Den alternative busrute, for dem, der var bange for turen igennem jernbanetunnelen, eller over det op til 70 meter høje brodæk, nåede dårligt at komme i gang før den blev lukket på grund af mangel på kunder.

Havmiljøet i Storebælt og Østersøen er presset af forurening og iltsvind, men der er intet, der tyder på at Storebæltsforbindelsen spiller en negativ rolle.

Vigtigst af alt, har Storebæltsforbindelsen gjort alle trafikprognoser – selv de mest positive – til skamme i en grad, så tilbagebetalingstiden bliver væsentligt kortere end oprindeligt forventet – selv om Folketinget flere gange har kunnet sænke taksterne til gavn for brugerne og hele den danske mobilitet.

Samlet set er resultatet et stort plus for samfundsøkonomien, der er vokset langt mere end den sparede time, hver vej.

Tillykke fra ITD

Den af de brancher, der har nydt rigtigt godt af Storebæltsbroen er vejgodstransporten. Derfor er det heller ikke underligt, at ITD benytter lejligheden til at afsende et Tillykke til fødselaren i beton og stål.

- Storebæltsbroen har en enorm betydning for sammenhængskraften og væksten i Danmark. For transporterhvervet har den i den grad fremmet mobiliteten og gjort det hurtigere og nemmere for virksomhederne at fragte gods rundt mellem landsdelene, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

Storebæltsbroen mødte inden opførelsen stor modstand, men for hvert år der går, slår trafikken nye rekorder. I 2017 passerede 12,8 millioner køretøjer. Heraf var de 1,4 millioner lastbiler.

- Tallene taler deres tydelig sprog. Broen er en succes for hele Danmark, og den har gjort dagligdagen enklere for både virksomheder og borgere. Før broen var planlægningen af transporterne over bæltet et større logistisk arbejde, og der var en del spild- og ventetid for chaufførerne. Med broen er det blevet nemt og hurtigt at komme fra den ene landsdel til den anden, og det kan især mærkes i vores erhverv. Der er derfor grund til at ønske tillykke til de politikere, der tog beslutningen, men også til dem, der dygtigt driver broen i dag, siger Carina Christensen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081