23948sdkhjf

CPH-direktør: Vi vil være blandt Europas største

Luftfragt bliver afgørende del af væksten.

Som Nordens største lufthavn på passager- såvel som fragtsiden må Københavns Lufthavn (CPH) se sin position truet af lufthavne i nabolandene, der hellere end gerne overtager som nordeuropæisk markedsledende.

Mottoet på Amager synes dog at lyde, at det bedste forsvar er angreb. Med Expanding CPH-visionen er det lufthavnens klare sigte, at CPH skal vokse til næsten dobbelt størrelse og betjene 40 mio. årlige passagerer, mod cirka 30 mio. i dag, som et nyt, stort europæisk knudepunkt for luftfart. Som en del heraf fik lufthavnen desuden i sommer godkendt planerne om Airport Business Park-erhvervsområdet, der skal mere end fordoble lufthavnens fragtkapacitet til 1 mio. tons luftfragt årligt.

I et interview med Danmarks Transport-Tidende fortæller Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, om fremtidens luftfragtbranche – set med CPH’s øjne.

- Væksten fortsætter

Som en central del af topledelsen i Københavns Lufthavn er Peter Krogsgaard som kommerciel direktør blandt andet ansat til at have det helt store globale udsyn, når der skal hentes forretning hjem til lufthavnen.

Som global spiller skal CPH ikke kun lægge sine kræfter i nærområdet, og således er tilstanden i den globale verdenshandel én af de faktorer, Peter Krogsgaard inkluderer i sine beregninger, når lufthavnens kræfter skal prioriteres.

- Den internationale samhandel er stigende. Lande handler med hinanden som aldrig før, og derfor er der et kæmpe potentiale at tage fat i. Jeg ser som vores største mulighed, at der er en global vækst i markedet, og alt tyder på, at vi fremover vil handle mere og hurtigere med hinanden, siger Peter Krogsgaard.

I 2017 steg den globale luftfragt med næsten tocifrede vækstrater, og det er en vækst, Peter Krogsgaard forventer vil fortsætte. Desuden ser han tendenser i luftfragtmarkedet, der kan give luftfragten – og CPH – nye muligheder for forretning.

- Generelt ser jeg positivt på hele luftfragt-markedet, og jeg tror, væksten vil fortsætte. Desuden er der en stigende forventning i markedet om hurtigere ekspeditionstid, som luftfragten kan opfylde, og samtidig tænker virksomheder mindre i at gøre forretning med eget kontinent, men mere i, hvem der tilbyder det bedste produkt. Så udsigterne ser rigtig lyse ud, siger direktøren.

Peter Krogsgaard mener ikke, at det øgede globale fokus på klimaudfordringer er en trussel for luftfarten, der indtager en førsteplads som den suverænt mest forurenende transportform.

- Vi har aldrig set større udskiftninger i flyflåderne, end vi gør nu. I dag bruger flyene meget mindre brændstof end tidligere. Jeg siger ikke, at flyene kommer til at flyve på el i vores levetid, men der er en udvikling i gang, som hele tiden gør luftfarten mindre forurenende, og der er ingen grund til at tro, at den tendens ikke fortsætter, siger han.

Airport Business Park

Som en del af Expanding CPH-visionen, der næsten fordobler lufthavnens størrelse og forventes at tiltrække 10 mio. ekstra passagerer årligt, fik Københavns Lufthavn i august Tårnby Kommunes grønne stempel til etablering af Airport Business Park. Et nyt 150.000 kvadratmeter stort erhvervsområde i lufthavnens østlige del, der har ambitioner om en mere end fordobling af fragtkapaciteten til 1 mio. tons luftfragt årligt.

Med investeringen sender CPH således et klart signal om, at luftfragten er en vital del af lufthavnens nutidige – men i særdeleshed også fremtidige – drift.

- Cargo er en afgørende del af vores vækst og fremtid. De dedikerede cargo-operationer er en væsentlig del af forretningen, men endnu mere væsentlig er belly cargo-forretningen. Det er derfor afgørende vigtigt, at vi vinder de interkontinentale ruter. Og det gør vi blandt andet ved at kunne tilbyde et attraktivt cargo-område, siger Peter Krogsgaard.

Han tilføjer, at belly cargo udgør mellem 8 og 11 procent af indtjeningen hos flyselskaberne. Ser man på selskabernes overskudsgrad, udgør belly cargo dermed forskellen på røde og sorte tal i regnskabet.

- Vores vigtigste rolle inden for luftfragt er, at vi skal skabe infrastruktur, der understøtter kundernes cargo-forretning. Vi skal have jord tilgængeligt for partnere, der kan bygge den kapacitet, der skal til. Derfor var det det vigtigste, der skete i 2017, at Tårnby Kommune godkendte lokalplanen, der baner vejen for Airport Business Park, så vi dermed kan aktivere det store østområde, siger Peter Krogsgaard.

Ifølge direktøren er status på Airport Business Park, at CPH ikke er klar med en færdig plan for området, men at lufthavnen sonderer terrænet for medspillere, der vil bidrage til udviklingen af området.

- Det sker måske kun hvert tiende år, der åbner sig en mulighed som denne, så selvfølgelig går vi op i, hvem der etablerer sig derude. Grundlæggende vil vi gerne tiltrække kunder inden for blandt andet pharma- og e-handel-segmenterne. Det er sund fornuft, for det er her, vi ser muligheder i fremtiden. Men om vi sætter spaden i jorden nu eller næste år, er ikke det vigtige. Det vigtige er, at vi får etableret området rigtigt, så det bedst understøtter kundernes muligheder for at drive forretning, siger direktøren.

Vil være blandt de største

De globale luftfragttendenser går i disse år mere og mere i retning af, at de store integratorer og luftfragtselskaber i stigende grad kun vælger at lande fragtflyene i de allerstørste hubs. Det er utvivlsomt en udfordring for de lufthavne, der hører til i kategorien lige under de største – heriblandt Københavns Lufthavn.

Det betyder dog ikke, at Peter Krogsgaard og CPH kaster håndklædet i ringen og udelukkende vil fokusere på at tiltrække mere belly cargo. Tværtimod ser den kommercielle direktør en fremtid for sig, hvor lufthavnen i Kastrup på baggrund af udvidelsesvisionen Expanding CPH selv bliver én af de store europæiske hubs, der foretrækkes af de store luftfragtselskaber og integratorer.

- Lige nu er vi klart den største cargohub i Nordeuropa, og den position skal vi fastholde. Men vi vil også være en af de største europæiske hubs. Derfor vil vi i fremtiden både forsøge at tiltrække flere dedikerede fragtfly og samtidig understøtte kundernes belly cargo-forretning. Det er ikke nogen modsætning, og vi ville fejle, hvis vi kun fokuserede på den ene del, siger Peter Krogsgaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062