23948sdkhjf

Grøn gas på lastvognen

Politisk fokus på manglende gasinfrastruktur til tung transport.

Mens gasdrevne lastvogne – der forurener væsentligt mindre end diseldrevne lastvogne – er et almindeligt syn mange steder i Europa. I Danmark har de i årtier været fraværende, og selv om der for få år siden begyndte at titte gasdrevne renovationslastvogne frem i gadebilledet i København, så er gasdrevne lastvogne stadig en sjældenhed i Danmark.

En væsentlig del af forklaringen er fraværet af den nødvendige infrastruktur – der er simpelthen ikke gastankstationer.

Grøn omstilling

Det er baggrunden for de spørgsmål, som den socialdemokratiske transportordfører Rasmus Prehn onsdag spurgte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), om den eksisterende gasinfrastruktur er tilstrækkelig til at sikre en grøn omstilling af den tunge transport i Danmark.

Spørgsmålet vækker ikke overraskende begejstring i interessefællesskabet Grøn Gas Danmark.

Her betegnes signalet fra politisk hold som meget vigtigt.

Biogassen er en vigtig nøgle i den grønne omstilling af den tunge transport, men spørgsmålet er, om netop den manglende infrastruktur spænder ben for flere gasdrevne lastvogne.

Der er i dag blot 18 gasfyldestationer i Danmark. Det er naturligvis en kæmpe udfordring. Særligt fordi det vurderes, at en dækkende infrastruktur af gasfyldestationer vil kræve en station for hver 150 km langs det danske motorvejsnet.

Biogas er det billigste andengenerations biobrændstof. Og særligt som drivmiddel til tung transport er biogas det bedste valg. Det ligger derfor lige for, at en del af den grønne omstilling af den tunge transport kan ske ved at skifte gamle dieselbusser og -lastbiler ud med biogasbusser og biogaslastbiler.

- Det er enormt positivt, at der er politisk bevågenhed om at bringe biogassen ud i den tunge transport. I den sammenhæng er det naturligvis oplagt at kigge nærmere på, om vi har den nødvendige infrastruktur, siger Ole Hvelplund, direktør i Nature Energy, på vegne af interessefællesskabet Grøn Gas Danmark.

Halter efter nabolande

Kun 0,9 procent af den samlede flåde af busser i Danmark er biogasbusser. Til sammenligning er det tal 20 procent i Sverige.

Forklaringen på det lave antal biogasbusser i Danmark kan findes i den manglende infrastruktur. Skal der komme flere gaskøretøjer, skal der komme flere gasfyldestationer.

EU-Kommissionen advarede i sidste måned Danmark om en mulig retssag, da Danmark ikke lever op til kommissionens minimumskrav om infrastruktur til el-, naturgas- og brintbiler. Problemet er helt konkret, at Danmark ikke har implementeret lovgivningen om minimumskrav til infrastrukturen.

Signalet fra EU-kommissionen er klart - Opgaven med at anlægge den nødvendige infrastruktur er en opgave for nationalstaterne.

Om Grøn Gas Danmark

Med Grøn Gas Danmark ønsker tre distributionsselskaber at oplyse om den grønne omstilling af gasnettet. Læs mere på www.grøngasdanmark.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08