23948sdkhjf

Trump åbner for handelsaftaler

Danske Rederier: Vigtigt skridt for verdenshandlen.

Handel skal være retfærdig og gensidig, mener den amerikanske præsident, der ved World Economic Forum lagde op til forhandlinger om handelsaftaler. Vigtigt skridt for verdenshandlen, mener Danske Rederier.

Amerika står fortsat øverst på dagsordenen. Det lagde den amerikanske præsident Donald Trump ikke skjul på ved fredagens tale ved World Economic Forum i Davos. Til gengæld åbnede han for, at der kunne laves både regionale og bilaterale aftaler med flere lande, så længe de kom Amerika til gode.

- Amerika kommer først, men det betyder ikke, at Amerika skal stå alene, sagde præsidenten i sin tale og kom senere ind på, at han gerne så flere handelsaftaler mellem landene:

- Vi bakker op om frihandel, men det skal være retfærdigt og gensidigt.

Positivt

Det er positivt, at USA er åbne for nye handelsaftaler, mener Danske Rederier. 8,6 pct. af den danske søfarts eksport er til USA, og derfor særligt vigtig for danske rederier.

- USA er et afgørende marked for dansk skibsfart, hvor dansk rederier eksporterer for 15 milliarder kroner årligt. Med USA's ledende rolle i verdensøkonomisen er det positivt, at USA bakker op om en fortsat progressiv handelsdagsorden. Dansk skibsfart sejler globalt, og her er det afgørende, at USA stadig er klar til at indgå handelsaftaler, hvad enten de er regionale eller bilaterale, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Præsidenten har flere gange kritiseret de internationale handelsaftaler og advokeret for en protektionistisk politik. Derfor mener Danske Rederier, at det er for tidligt at vurdere, hvordan aftalerne i så fald vil udforme sig.

- Nu må vi i første omgang afvente og se, hvordan den handelspolitiske kurs for USA endelig bliver sat og hvilke reaktioner, den afføder. Men der er ingen tvivl om, at EU får en vigtigere og vigtigere rolle som bannerfører for åben international handel, siger Anne H. Steffensen.

Fakta om den danske handelsflåde og USA

USA har verdens femte største handelsflåde målt på opereret tonnage. Danmark følger lige efter på sjettepladsen, efter vi overhalede Tyskland ved årsskiftet.

USA er danske rederiers næstvigtigste marked (efter Kina). I 2016 udgjorde eksporten til USA 8,7 pct. af danske rederiers totale eksport.

Danske rederier eksportere for 15 mia. kr til USA.

I 2016 anløb danske rederiers skibe en amerikansk havn knap 4.000 gange

Lidt over 2/3 af danske rederiers eksport finder sted uden for Europa.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078