23948sdkhjf

Flere offentlige opgaver i udbud

ITD: Rigtig god idé at sende flere opgaver i udbud.

Udviklingen i konkurrenceudsættelsen af offentlige opgaver er gået i stå. Nu vil regeringen igangsætte en plan for, hvordan mere kan sendes i udbud. Det glæder ITD, som længe har kæmpet for bedre betingelser for erhvervslivet i relation til offentlige udbud.

Det er en ny analyse foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der viser, at konkurrenceudsættelsen står i stampe. Derfor vil regeringen nu have kommunerne til at opsætte måltal, der kan være med til at øge konkurrenceudsættelsen. Måltallene skal være ambitiøse og skal samtidig suppleres af andre initiativer.

- Det er meget positivt, at regeringen vil arbejde hen mod øget konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver. Vi ønsker at få flere opgaver i udbud, end tilfældet er i dag. Det gælder ikke mindst på affaldsområdet, hvor en lang række opgaver varetages i kommunalt regi. Set fra vores kant, er det derfor vigtigt, at regeringens gode intentioner bliver omsat til konkrete tiltag. ITD bidrager gerne aktivt til den proces, siger politisk konsulent i ITD, Lasse Kristoffersen.

Staten, regionerne og kommunerne konkurrenceudsatte for omkring 103 milliarder kroner i 2016, hvilket kun svarer til en fjerdedel af dét, som var muligt for det offentlige at konkurrenceudsætte. Derfor foreslår regeringen at øge andelen af offentlige udbud ved at anvende måltal. Det vil sige, at der fastsættes en nedre minimumsgrænse for, hvor meget det offentlige er forpligtet til at sende i udbud.

- Den nuværende lovgivning på affaldsområdet giver kommunerne mulighed for at konkurrenceudsætte, men forpligter dem ikke til at gøre det. Det betyder, at kommunerne i dag varetager opgaver, der med fordel kunne løses af private virksomheder. Derfor bakker vi også op om at fastsætte måltal for udbud, som alt andet end lige vil øge konkurrencen i sektoren, siger Lasse Kristoffersen.

Der er stor forskel kommunerne imellem på, hvor gode de er til at konkurrenceudsætte opgaverne. I nogle kommuner er det lykkedes at udsætte over halvdelen af deres opgaver, mens andre kommuner er helt nede på 20 procent.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062