23948sdkhjf

Spot på frihandlens fordele

EU skal tage større lederskab på den handelspolitiske scene globalt. Samtidig bør EU adressere de potentielle udforinger, som øget frihandel og globalisering kan medføre, mener EU-kommisær.

Idéen om øget samhandel har lidt et tilbageslag den seneste tid. Derfor bør EU i højere grad gå forrest for at fremme den handelspolitiske dagsorden. Sådan lød ordene fra EU-kommisær Cecilia Malmström, der tirsdag talte ved ’EU Trade Policy Day’, hvor EU’s handelspolitik var i højsædet.

Hun er generelt positiv over det høje tempo, som er kendetegnet ved forhandlingerne om frihandelsaftalerne den seneste tid, til trods for at den amerikanske præsident Trump har gjort miljøet omkring handelsaftaler og hele det handelspolitiske fundament ustabilt.

EU bør ikke lade sig påvirke negativt af dette, men derimod betone arbejdet for flere og mere omfattende handelsaftaler med tredjelande, understregede EU-kommisæren.

- Handelspolitik kan faktisk være en god ting for dine venner rundt omkring i verden, sagde Cecilia Malström i sin tale og pointerede, at politikere, erhvervsliv og civilsamfund nu sammen skal tale frihandel op.

Globaliserings- og frihandelsdagsordenen har i den seneste tid været under massivt pres. Det er derfor nødvendigt at adressere de udfordringer, der er forbundet med en mere globaliseret og frihandelsorienteret verden. Ifølge EU-kommisæren er det er nødvendigt at styrke uddannelser og det sociale sikkerhedsnet.

EU og medlemslandene bør derfor fremadrettet fokusere på efteruddannelse og opkvalificering af folk på arbejdsmarkedet. At den sociale sikring netop er på dagsordenen i EU, viser vedtagelsen af den ’Sociale Sølje’ på EU’s sociale topmøde i Gøteborg i november.

Positiv udmelding

Danske Rederiers EU-chef Casper Andersen er enig med kommissærens opfordring til at skærpe den positive handelsretorik:

- Det er en positiv udmelding fra handelskommissæren, der er helt i tråd med Danske Rederiers prioriteringer. Vi har alle gavn af, at verdens regioner handler med hinanden så frit som muligt, og der er behov for EU’s lederskab på den dagsorden. Vi er fra rederiernes side aktive i at understøtte både konkret i forhandlingerne og principielt i diskussionerne om frihandel, siger Casper Andersen.

EU-Kommissionen er lige nu i forhandlinger med bl.a. Singapore, Mexico, Mercosur, Japan og Vietnam, som i forskellig grad alle forventes afsluttet allerede i år. Australien og New Zealand forventes påbegyndt i starten af næste år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094