23948sdkhjf

Trafiksikker i øjenhøjde

15. sæson skudt i gang i Odder.

Trafiksikkerhed i Øjenhøjde kampagnen blev skudt i gang i Odder på Vestermarkskolen og eleverne fra 3. – 6. klasse er nu rustet til at tage sig i agt, når de møder højresvingende lastbiler i trafikken.

Direktør for Børn, Unge og Kultur i Odder kommune, Karsten Poulsen bød velkommen og glædede sig over at børnene nu trygt kunne begive sig ud på den 450 km lange Kulturring, som Odder kommune er en del af i forbindelse med, at Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad 2017

Trafiksikkerhed i Øjenhøjde er nu i gang sin 15. sæson, og mere end 100.000 elever har allerede modtaget undervisningen. Børnene lærer, at når de som cyklister eller gående skal ligeud i et vejkryds, samtidig med at en lastbil skal til højre, så skal de tage sig i agt for lastbilens kritiske zone. Særligt lige før og i selve svinget. Den kritiske zone går ca. 2 meter ud fra lastbilens højre forhjørne/A-stolpe. De lærer også, at en refleksvest eller tøj i pangfarver gør en markant forskel i trafikken og er et effektivt redskab til ikke at blive overset.

Bag kampagnen står DTL – Danske Vognmænd, som er brancheorganisation for vognmandsbranchen, 3F transportgruppe, som er chaufførernes fagforening, Danske Fragtmænd, Volvo Trucks Danmark, Energiselskabet OK, Codan Forsikring samt Børneulykkesfonden.

Chaufføransvar

Som udgangspunkt er det chaufførens ansvar at undgå højresvingsulykker, men opgaven med at orientere sig efter cyklister både gennem ruderne og i op til 4 spejle og på samme tid være opmærksom på den øvrige trafik og på at manøvrere lastbilen, er en vanskelig opgave. Mere end 80 pct. af de fatale ulykker sker omkring lastbilens front eller højre side af førerhuset*. Cyklisten bliver typisk kørt over af højre forhjul. Derfor er det som cyklist og fodgænger vigtigt at være bevidst om risikoen og holde sig ude af en lastbils kritiske zone.

I år besøger kampagnen primært skoler på Fyn (inklusiv Tåsinge og Langeland) og Midtsjælland fra den 3. april – 19. maj. Den første del af perioden besøges Fyn-siden og sidste del af perioden Midtsjælland. Andre områder i Danmark besøges også i begrænset omfang i perioden. I alt besøges 221 klasser på 52 skoler. Derudover deltager Trafiksikkerhed i Øjenhøjde den 10. juni på Ringsted Børnefestival og den 5. august på Egeskov Slot.

Kampagnen mod højresvingsulykker, hvor lastbiler er involveret, er desværre stadig uhyggelig aktuel.

De seneste 10 år er 157 mennesker kommet til skade i forbindelse med højresvingsulykker. Heraf var godt 26 pct. med dødelig udgang. De fatale ulykker har i en årrække været for nedadgående, men med store udsving som i 2013, hvor syv personer omkom. Så dykker det til kun ét uheld i henholdsvist 2014 og 2015, for så igen at stige til syv dødsfald i 2016. Statistikken understreger vigtigheden af denne kampagne og andre gode initiativer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063