Blandet modtagelse til Nordsøaftale
Statens aftale med Maersk Oil om fornyelsen af olie- og gasindvindingsinfrastrukturen i Thyra-feltet i Nordsøen har ikke bare vækket den A.P. Møller-Mærsk-kritiske automatpilot på venstrefløjen.
Der er også kritiske røster i erhvervslivet, fordi aftalen sender en trecifret millionregning videre til danske virksomheder.
- Det er positivt med en Nordsøaftale, men finansieringen rammer erhvervslivet og er en reel skattestigning. Det er vi ikke tilhængere af, siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn.
Ifølge Dansk Erhverv finansierer Staten størstedelen af det provenutab, som aftalen med Maersk Oil indebærer for statskassen, videre til erhvervslivet. En regning på 620 mio. kroner.
Forskudsmomsordningen
Nordsøaftalen blandt andet, at den såkaldte forskudsmomsordning ændres. Det er en ordning, der blev indført for mange år siden og som på en administrativ enkel måde sikrer likviditet til over 1000 danske virksomheder.
Virksomhederne kan nu se frem til en meget strammere likviditet og særligt for de mindre og ikke så likvide virksomheder, kan det blive problematisk at finde finansieringen andre steder, vurderer Dansk Erhverv.
Det samlede provenu på denne ordning er 450 mio. kr. og da der alene er tale om en likviditetsforskydning mellem virksomheder og staten, så siger det noget om, hvor store beløb virksomhederne skal finde finansiering til andre steder.
- Det er en bred skov af virksomheder, der bliver ramt af denne ændring. For dem vil ændringen være en reel skattestigning og en forværring af konkurrenceevnen. Det sker altså i en tid, hvor Sverige og flere andre lande er i gang med at sætte selskabsskatterne ned, siger Jacob Ravn.
Erhvervsstøttefonde plukkes
Det andet finansieringselement i Nordsøaftalen rammer iværksætter og SMV’er, i det man tager udbytte fra Eksportkreditfonden og Vækstfonden. Disse to fonde har hidtil været selvrevolverende. Overskud er blevet brug til at hjælpe nye virksomheder til at vokse sig store. Når man nu indkradser et udbytte til staten, vil der være mindre til at støtte iværksætteri og SMV’er. Provenuet fra dette element udgør 210 mio.
- Det understreges godt nok i aftalen, at de ekstra skatter skal retur til erhvervslivet i form af lavere erhvervsbeskatter, men det er indtil videre fugle på taget, og bundlinjen er, at skatteregningen for erhvervslivet lige er steget med 620 mio. kr., siger Jacob Ravn.