Offshore vind på bordet
Antallet af arbejdspladser inden for havvind bliver 12-doblet frem mod 2030, og værditilvæksten vil være på hele 25 procent årligt. Det er konklusionen i rapporten "The Ocean Economy in 2030", der er udgivet af den internationale organisation OECD.
-Offshore vind skiller sig særligt ud i rapporten, fordi væksten frem mod 2030 er så stor og har en enorm betydning for jobskabelse både i offshoreindustrien og andre dele af den maritime industri, sagde seniorrådgiver fra OECD Barrie Stevens, da han mandag præsenterede rapporten ved European Shipping Week i Bruxelles.
OECD rapporten var bagtæppet for et seminar med fokus på offshore vind og søfartens rolle i udbygningen af den vedvarende energiform.
8000 danske job
I Danmark vil etableringen af de kommende offshore parker Horns Rev 3 og Kriegers Flak ikke kun bidrage til mere vedvarende energi til danskerne. Etableringen af disse nye havvindmøller skaber vækst og mere end 8.000 arbejdspladser frem mod 2030 i nogle af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Den største vækst fremadrettet vil dog ifølge OECD ske på markederne i USA og i Asien.
-Det bliver uden tvivl interessant at følge den globale udvikling for havvind, som ikke længere kun er koncentreret til Nordeuropa. Vi ser i øjeblikket en markant udvikling i både Nordamerika og i Asien. Som markedet vokser, skærpes konkurrencen. Hvilket gør, at vi som selskab er nødsaget til at være så konkurrencedygtige som muligt i forhold til for eksempel vores europæiske konkurrenter, siger Jens Frederik Hansen, adm. direktør i A2SEA, som er det rederi i verden, der har opsat mest havvind.
Repræsentanter fra Europa-Parlamentet samt interessenter fra nogle af de største, europæiske markeder for havvind, heriblandt Danmark, Tyskland og Holland, drøftede, hvordan man fra europæisk side kan skabe bedre betingelser og rammevilkår.. Målet er, at offshore vindindustrien kan forløse sit potentiale og blive en grøn vækstmotor for Europa.
Bedre rammevilkår
Direktør i Danmarks Rederiforening Jakob Ullegård er forsigtig optimist, når han ser fremad. Han er dog ikke i tvivl om, hvad der kræves fra de danske politikeres side for at sikre ordentlige rammevilkår:
-Det er godt nyt for dansk havvind, at vi kigger ind i et marked, som står til at vokse markant over det næste årti. Vi har en unik styrkeposition med udsigt til øget dansk eksport og flere danske arbejdspladser i sektoren - også til søs. Men vi skal gøre noget ved den danske konkurrencedygtighed, blandt andet ved at indføre sømandsskat for alle danske offshore fartøjer, så de får lige konkurrencevilkår for, siger han.
Vicedirektør Troels Blicher Danielsen fra Søfartsstyrelsen, deltog ligeledes i debatten i Bruxelles, hvor han satte fokus på kvalitet og sikkerhed. Det var den europæiske rederiforening ECSA, der stod bag arrangementet, blandt andet i samarbejde med det maltesiske formandskab for Det Europæiske Råd.