23948sdkhjf

Vilkår stadig til debat

DTL: Status på overenskomstforhandlinger.

Overenskomstforhandlingerne er endnu i fuld gang.

På minimallønsområdet er et gennembrudsforlig forhandlet færdigt, mens der på normallønsområdet fortsat forhandles, oplyser Dansk Erhverv.

Kort om forløb

Hvis parterne ikke når til enighed om fornyelse af overenskomsterne, inden de udløber den 1. marts 2017, fortsætter forhandlingerne i regi af Forligsinstitutionen. Forligsmanden har den 22. februar 2017 udsat de allerede varslede konflikter i 14 dage. Forligsmanden har mulighed for at udsætte konflikterne i yderligere 14 dage.

Forligsmanden vil typisk fremsætte et mæglingsforslag, der indeholder de aftalte overenskomstfornyelser samt opfanger de overenskomstområder, hvor parterne ikke har kunnet nå frem til en aftale om fornyelse. Dette sker typisk i slutningen af marts måned.

Selvom overenskomsterne udløber d. 1. marts, skal virksomhederne dog fortsætte med at administrere efter den nugældende overenskomst efter denne dato.

Betaling af løn, tillæg mv. efter 1. marts 2017

Overenskomstparterne er forpligtet til at overholde bestemmelserne i den udløbne overenskomst, indtil overenskomsten er fornyet ved aftale eller ved vedtagelse af et mæglingsforslag.

Regulering af løn, tillæg mv. skal således først ske med tilbagevirkende kraft fra den 1. marts 2017, når mæglingsforslaget med de fornyede overenskomster er endeligt vedtaget.

Risiko for konflikt

Overenskomstforhandlingerne forløber på samme måde som tidligere forhandlingsrunder. Der er således ikke aktuelt noget særligt, der tyder på, at forhandlingerne ender med en konflikt iflg. Dansk Erhverv.

Uanset om parterne forhandler et resultat, der indgår i mæglingsforslaget, eller fornyelsen sker ved et mæglingsforlag, skal arbejdsgiver- og lønmodtagersiden stemme om resultatet. Stemmes der ja, er de nye overenskomster en realitet. Stemmes der nej, vil det næste skridt være en konflikt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063