PostNord-krise vækker bekymring
Dansk Erhverv advarer mod at finansiere PostNords satsninger på nye forretningsområder med nye statslige kapitaltilskud. Store dele af PostNords underskud i 2014 og 2015 kom netop fra andre steder end kerneforetningen med post.
Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv går nu ind i sagen med PostNords voksende underskud og den aktuelle politiske debat om, hvordan en forandringsproces i PostNord skal finansieres. Det sker forud for aftenens hastemøde, som transport-, bolig- og bygningsminister Ole Birk Olesen har indkaldt partiernes postordførere til.
- Det er en myte, at de faldende brevmængder har været hovedårsagen til PostNords alvorlige økonomiske problemer. Hovedforklaringen er nærmere, at PostNord selv har valgt at gå ind på nye forretningsområder – som fragt af stykgods, reklameomdeling, levering af vasketøj og vinudbringning - i konkurrence med private virksomheder. Det erhvervseventyr har givet selskabet store tab. Hele 84 procent af PostNords underskud kom således i 2015 fra andre forretningsområder end den befordringspligtige kerneforretning med omdeling af breve og pakker, siger Jakob Tietge, fagchef i Dansk Erhverv, og tilføjer:
- Vi skal simpelthen væk fra en diskussion om, hvorvidt en virksomheds underskud på driften skal være et politisk problem. I stedet bør politikerne holde fokus og sikre, at der er en sund og fornuftig konkurrence på postområdet. Det er dét, der skal til, hvis vi fremover skal sikre en ordentlig og fair postservice med kunderne i centrum. Hvis et erhvervseventyr er gået galt, så er det altså fornuftigt at stoppe. Et gammelt ordsprog siger, at man skal stoppe, mens legen er god. Man kan altid diskutere, om det nu er rigtigt. Men dette tilfælde kan man vist godt sige, at det er en god idé at stoppe, mens legen er dårlig.
Vognmænd advarer
Dansk Erhverv ser også med bekymring på udmeldingen fra brancheforeningen Danske Vognmænd, der råber vagt i gevær over, at PostNord angiveligt dumper priser på vognmandsmarkedet.
- Det bør man fra politisk side granske nøje. Hvis situationen er den, at en statsejet virksomhed med statskassen i ryggen dumper priserne til et urealistisk niveau for at vinde markedsandele, er det naturligvis helt uacceptabelt. Hvis vi ikke passer på, risikerer vi, at gentage historien om DSB stykgods, der også dumpede priserne med enorme underskud som resultat. Hvis det samme er tilfældet her, kan det måske forklare noget af det voldsomme underskud i PostNords danske forretning, siger Jakob Tietge.
Overvej privatisering
Som en model for at sikre danskerne god postservice i fremtiden peger Dansk Erhverv på den oplagte mulighed i at privatisere PostNord og sende postbefordringen i udbud.
- Det er ikke nogen naturlov, at PostNord skal bringe posten ud i Danmark. Der er allerede andre selskaber, der sikrer landsdækkende postbefordring. Derfor er det helt oplagt at se nærmere på muligheden for at sende postbefordringen i udbud, siger Jakob Tietge.