Ingen vej uden om sømandsskat
Nogle fagforeninger finder, at det er et problem, at danske søfolk ikke straks kan få job, hvis de bliver ledige. Det er en naturlig reaktion på den aktuelle krise i skibsfart, siger Danmarks Rederiforening – og uden DIS-ordningen ville der være langt færre veje til ny beskæftigelse.
En historie i Ekstra Bladet tirsdag beretter, at andelen af udenlandske søfolk på danskflagede skibe er vokset over de sidste mange år. Dertil kommer, at de aktuelle udfordringer i branchen har givet anledning til fyringer – og til at det er svært at få job igen for søfolkene.
Forståelig nedgang
Det er ifølge Jakob Ullegård, direktør i Danmarks Rederiforening, forståeligt, at en nedgang med 20 procent i rederiernes eksport på bare et år har konsekvenser for beskæftigelsen.
-Der er ingen tvivl om, at det er fuldt stop lige nu. Og det gælder søfarten globalt. Det går ikke godt. Og det gør det ikke globalt. Og det er klart, at i sådan en situation må man slippe nogle folk. Det gælder danskere. Og det gælder udlændinge, forklarer Jakob Ullegård i Ekstra Bladet.
Den danske handelsflåde er over et årti vokset til mere end det dobbelte, og den vækst ville være umulig, hvis der kun skulle trækkes på danske søfolk. Derfor er det godt nyt, at der over tid er kommet flere søfolk til. Der er ganske enkelt også brug for udenlandske søfolk, når de danske rederier er vokset. Den stærke, danske handelsflåde er en af grundene til, at rederierne har 5700 ansatte i land i Danmark, som bidrager med 1,8 mia. kr. årligt i skattebetalinger.
En krumtap
-Ordningen med sømandsskat er en af krumtapperne i dansk skibsfart. Uden den, så ville vi som industri slet ikke kunne levere den værdiskabelse til søs og til lands, som heldigvis kommer Danmark til gavn, fortæller Jakob Ullegård og fortsætter:
-Det er klart, at den aktuelle situation desværre har konsekvenser for antallet af jobs. Det så vi også under finanskrisen i 2007, hvor der blev færre danske søfolk. Men i årene efter krisen voksede antallet af danske søfolk så småt igen, så der er så absolut muligheder med de danske rammer. Vi ser så desværre områder indenfor offshore, hvor DIS-ordningen ikke gælder – og hvor de ellers stærke danske kompetencer derfor er i farezonen. Her burde man sætte ind for at understøtte dansk beskæftigelse, afslutter Jakob Ullegård.