Transportdansk kan blive vejen til job for tosprogede
Ifølge Transportens Udviklingsfond får Danmark behov for op imod 2.500 lastbilchauffører de kommende år, og det er særligt en udfordring at få de unge til at fatte interesse for en karriere som lastbil- eller buschauffør.
Bliver klædt på til job
Blandt andet for at imødekomme denne udfordring har uddannelsesinstitutionen Dekra AMU Center Midtjylland og oplysningsforbundet FO-Aarhus indledt et samarbejde, der skal få flere tosprogede borgere ud på arbejdsmarkedet i et fast arbejde som lastbil- eller buschauffør.
Dekra og FO har til formålet oprettet kurset Transportdansk, hvor kursisterne både kan få kørekort til bus eller lastbil, samtidig med at de modtager danskundervisning. Ifølge de to organisationer løfter Transportdansk tosprogede borgere fra især Syrien, Irak, Iran, Rumænien og Polen fra kontanthjælp hen imod et job i transportbranchen.
- Før de tosprogede kursister kom til os, har de oplevet mange afslag på grund af manglende faglige eller sproglige kvalifikationer. Med Transportdansk har borgerne skiftevis en dag med danskundervisning og en dag med en helt traditionel chaufføruddannelse. Kombinationen klæder de tosprogede borgere på til et godt job i transportbranchen, siger salgschef i Dekra AMU Center Midtjylland, Tina Dyrgaard.
Drømmer om chaufførjob
Transportdansk varer i alt 12 uger og har kontinuerligt deltagelse af 16 kursister.
En af disse er syriske Shadi Alali, der efter blot to år i Danmark i øjeblikket klør på for både at lære dansk og tage kørekort:
- Det er svært at lære dansk, men det gør det nemmere, at vi lærer det som en del af chaufføruddannelsen. Underviserne er dygtige til at forklare os alt om styretøj, bremser og køre- og hviletidsregler. Jeg havde kun tre fejl til teoriprøven på dansk. Det er jeg stolt af, siger Shadi Alali, der har en drøm om selv at kunne forsørge sin familie, der ud over ham selv består af hans kone og fire børn.
- Jeg har været i praktik som altmuligmand på Efterskolen Helle i Grenå, hvor jeg hjalp til i køkkenet og med havearbejde. Når jeg får chaufføruddannelsen, kan jeg også tilbyde at køre med eleverne i skolens bus. Det vil være en drøm at få arbejde på efterskolen, så jeg selv kan forsørge min familie, siger Shadi Alali.
Høj beståelsesprocent
Ifølge fag- og kørelærer hos Dekra AMU Center Midtjylland Peder Groes kan en målrettet indsats fra kursisterne være vejen til et fast job:
- De tosprogede kursister er meget motiverede, og de rykker sig i hver eneste time. Kombinationen af danskundervisning og chaufføruddannelsen betyder, at kursisterne nemmere kan se en mening med at gøre sig umage, siger Peder Groes og tilføjer, at beståelsesprocenten er enestående høj, selv når han sammenligner med danske hold.
- Vores kursister er meget bevidste om, at vi kan hjælpe dem godt på vej mod et job i transportbranchen, hvis de både er fagligt dygtige, gode til dansk og kan begå sig på en dansk arbejdsplads. En ihærdig og målrettet indsats kan være vejen til et fast job, og det får de tosprogede borgere til at arbejde hårdt og godt i de 12 uger, Transportdansk varer, lyder det fra Peder Groes.
Efter udgivelsen af denne artikel i Danmarks Transport-Tidendes indstik Transport Aarhus fortæller Dekra AMU Center Midtjylland, at Shadi Alali i dag er fastansat på Helle Efterskole i Grenå.