Nem model for toldskyld
Nu er det helt officielt, at sikkerhedsstillelsen for potentiel toldskyld i forbindelse med Midlertidig Opbevaring (MIO) fra 1. januar 2017 bliver til at leve med for speditørerne.
Helt frem til midten af november 2016 var der udsigt til, at det danske skatteministerium ville pålægge virksomhederne en administrativt kompliceret måde at stille sikkerhed for potentiel toldskyld ved MIO. Det er dog ad dialogens vej i sidste øjeblik blevet ændret til, at der fra 1. januar 2017 skal stilles en sikkerhed på 10 kroner pr. indgivet angivelse. At det er endt med en sådan ordning, får Danske Speditører til at rose SKAT og Skatteministeriets departement i høje vendinger.
- Vi er glade for nu at kunne fortælle historien om, at det er lykkedes at komme bedre i mål med dette kontroversielle spørgsmål om sikkerhedsstillelsen, end vi regnede med for blot tre uger siden. SKAT og Skatteministeriets Departement fortjener anerkendelse for deres vilje og evne til at finde frem til en anden måde at gøre tingene på, end hvad de oprindelige selv lagde op til. Det vil jeg bestemt tage hatten af for, siger Henrik Beck, Politik- og kommunikationschef i Danske Speditører.
Slipper for administrativt bøvl
Danske Speditører glæder sig over, at det nu i hele to omgange er lykkedes at undgå en administrativt besværlig sikkerhedsstillelse for potentiel toldskyld i forbindelse med MIO. I perioden 1. maj 2016 til 31. december 2016 blev den sat til 0 promille og dermed reelt ikke indført. Fra 1. januar 2017 klares det med en ”flat rate-ordning”, hvor der skal stilles en sikkerhed på 10 kroner pr. angivelse. Dermed slipper virksomhederne for en besværlig linjeregistrering.
- At det er gået sådan er ikke mindst et resultat af et effektivt politisk samarbejde, som Danske Speditører har opbygget med Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og stort set resten af dansk erhvervsliv. Vi har holdt to møder i løbet af november med alle disse brancheorganisationer, så vi har været godt forberedt til dialogen med Skatteministeriets departement, som to gange har inviteret os alle til møde. Uden at røbe for meget fra disse møder, vil jeg sige, at vi har haft en meget åbenhjertig dialog uden filter, og at resultatet er blevet derefter. At det er endt med en ”flat rate-ordning” på 10 kroner pr. angivelse er i virkeligheden også i toldmyndighedernes egen interesse, fordi de endnu ikke har den nødvendige IT-understøttelse. Det er et resultat, som begge parter bliver bedre stillet af, siger Henrik Beck.